Helyi közélet

2014.09.25. 07:49

Nem mézből, méhészből van túltermelés

Hajdú-Bihar - A méhészeknek többféle elképzelésük van arról, hogyan csökkentsék a méhlegelők túlterheltségét.

Hajdú-Bihar - A méhészeknek többféle elképzelésük van arról, hogyan csökkentsék a méhlegelők túlterheltségét.A gyenge akác után a repcét is elfújta a szél, így a napraforgót várták a méhészek, amely végül kihúzta őket a csávából. Átlagosan gyenge évet könyvelhetnek el, de úgy, hogy kiugróan jó és rossz méztermés is előfordult. Az atka elleni harc jól sikerült, bizakodva mennek a télnek - nyilatkoztak a gazdák.

Vannak viszont más gondok is: a méhlegelők túlterheltek, mert igen népszerű szakma a méhészet. Másrészt az akác-repce-napraforgó "szentháromságon" kívül alig maradtak virágzó növények; nincsenek fűzfélék, mogyorófélék és kökény sem.

Mégsem szakma?

Szakma ez, de mégsem, hiszen úgy, ahogyan kutyatartó is bárki lehet, méhésszé is válhat, aki akar; bár van tanfolyam, nem kötelező elvégezni annak, aki méztermelésbe fog. Az idősebb méhészek elárulják, ők is zokon vették volna, ha annak idején vizsgához kötik ezt a tevékenységet, viszont félnek is a tapasztalatlanoktól.

- Örvendetes a fiatal gazdákat indító pályázati támogatás, viszont olyannyira leterheltek a hazai méhlegelők, hogy nem bírnak el több méhészt. Világviszonylatban is az elsők között vagyunk méhsűrűségben, s mivel az ágazat az Európai Unió és a kormány támogatását bírja, ez generálja az új belépőket - fogalmazott Király László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) megyei szervezetének elnöke. - Rendkívüli gondot jelent, hogy a területeket nem tudjuk megosztani, lépni kellene, mégpedig új területek irányába. Véleményem szerint a kormány kötelezhetné az egy bizonyos földterület fölött gazdálkodókat, hogy a méhészek számára méhlegelőt vessenek. Magnak meghagyott lucerna, tisztesfű, somkóró, lóhere, fehérhere, facélia ültetvényekre lenne szükségünk - emelte ki.

A méhsűrűség elviselhetetlenné válása a méhegészségügyben is tetten érhető. A profik számára akár katasztrófát is okozhat egy tudatlan gazda megjelenése, hiszen a kardalészában hagyott méhcsaládok lefertőzik a többi méhet. Király László elmondta, a támogatások igényléséhez OMME-igazolás szükséges (ez komplex regisztrációhoz kötött), viszont megoldás lehetne, ha ezt tanfolyam elvégzéséhez is kötnék.

"Sokan vagyunk"

Örömteli változásnak látja a fiatalok jelenlétét az ágazatban Csiha Imre, a Püspökladány és Vidéke Méhészek Egyesülete vezetője, hiszen elöregedett a méhésztársadalom. Sokan vannak egy helyen, és ő is úgy véli, a nem kellően képzettek akár egyetlen méhcsaláddal is veszéllyel vannak a többiekre.

- E problémát sok esetben megoldja a biológia, hiszen megannyi fiatal tönkremegy a vállalkozásban. Viszont elé kellene menni a problémának, hogy legyen esélyük szakszerűen munkálkodni, a képzésüket hatékonnyá kellene tenni. Mert a kezdő azt látja, hogy elsülhet jól is a dolog, de nem érzi a szakszerűtlenség hátrányát - mondta. Ő is problémásnak látja, hogy a termelők sokszor "egymásba érnek", mert amikor vándoroltatják a kaptárokat, a híresen jó akácosokat keresik. A beporzás hatékonyságát is rontja, ha valahol ilyen folt alakul ki.

A méhészek többféle megoldásban is gondolkodnak, mert bevallják, talán ma, amikor már jól tudják, milyen tudást feltételez, már nem is mernék elkezdeni a szakmát biztos alapok nélkül. Ezért javasolják, hogy tanfolyamhoz, valamint tapasztalt méhészhez való kapcsolódáshoz kössék a támogatások felvételét.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában