Helyi közélet

2014.09.18. 19:00

Visszahívták az alpolgármestert

Balmazújváros - Másfél éves nem megfelelő munkakapcsolat zárult le a testület döntésével.

Balmazújváros - Másfél éves nem megfelelő munkakapcsolat zárult le a testület döntésével.Visszavonta Postáné Kecskés Ilona alpolgármesteri megbízatását dr. Tiba István (Fidesz-KDNP) polgármester sürgősségi előterjesztése nyomán Balmazújváros önkormányzatának képviselő-testülete legutóbbi ülésén. A városatyák titkos szavazás során, 7 igennel és 5 tartózkodással fogadták el az előterjesztést. Postáné Kecskés Ilona képviselő marad az októberi önkormányzati választásokig.

A Balmazújvárosi Televízió felvételén hallható Tiba István indoklása, miszerint „mindez nem azért történt, mert Postáné kilépett a Fideszből és függetlenként indul az októberi önkormányzati választásokon polgármesterjelöltként, hanem mert nem megfelelően végezte alpolgármesteri feladatait, így Balmazújváros lakosságát félrevezette.”

Hiányzás miatt

A döntést követően az ülésen Postáné úgy mondta, hogy addig, amíg a polgármestertől kapott feladatot, a város érdekében el is végezte. Mióta nem kap feladatot, azóta nem tud azoknak megfelelni. Az pedig, hogy a képviselői feladatait hogyan látja el, majd a választók megítélik.

Az országgyűlési képviselőként is tevékenykedő Tiba István szerint egy alpolgármesternek nem csak a polgármester által rábízott feladatok elvégzése a dolga. Minimális elvárás például – említette –, hogy eljárjon a testületi ülésekre, Postáné viszont az utóbbi két évben 66 ülésből csupán 37-en vett részt azért a 156 ezer forintért, amit a tisztségéért kapott.

Szóba került a tanácskozáson az a szórólap is, amelyen Postáné mint független polgármesterjelölt mutatkozik be.

Tiba szerint ez teljesen félrevezető, mert hiába áll a lapon, hogy a képviselőnő 8 éve a város társadalmi megbízatású alpolgármestere és ugyanennyi ideje a megyei közgyűlés tagja (a jogi, ügyrendi és társadalmi kapcsolatok bizottság elnöke), kimaradt az a tény, hogy alpolgármesteri feladatait nem végezte el, a közgyűlésbe pedig azért került be, mert a Fidesz-KDNP delegálta.

Az is kiderül a felvételből, hogy mikorra datálható a polgármester és az alpolgármester közötti jó viszony megszakadása (mint köztudott, Postáné három választás során is kampányfőnökként segítette Tibát). A polgármester véleménye szerint Postáné azért lépett ki a Fideszből, mert másfél éve megsértődött, amikor induló zöldségboltjához 6 millió forintnyi LEADER-forrást igényelt, de a pályázatot nem segített „áterőltetni”. Itt szakadt meg a közös munka.

A Napló megkereste az érintetteket, és arra voltunk kíváncsiak, miért csak most „szakítottak”.

Még idejében

Dr. Tiba István kijelentette: hibásnak tartja magát azért, hogy „tisztességesebbnek gondol embereket, mint amilyenek valójában”. Kiderült, hogy kapcsolatuk majdnem két évtizedre is visszanyúlik, Postáné már feljelentette egyszer az akkor még fogorvosként dolgozó Tibát, mert nem úgy sikerült a foga, ahogy szerette volna; az ÁNTSZ igazat is ítélt a nőnek. Ennek ellenére később esélyt kapott a közös munkára. A polgármester elmondta: korábban személyesen kérte Postánét lemondásra, aki ezt nem tette meg. – Hibásnak érzem magam, hogy idáig vártam, de még így is idejében megkapják az emberek a hiteles tájékoztatást – közölte Tiba István.

Tisztességesnek érzi

Postáné Kecskés Ilona kérdésünkre elismerte, hogy valóban kevesebb testületi ülésen vett részt, mint másfél évvel ezelőtt. Ugyanakkor kiemelte: majdnem minden előre betervezett ülésen ott volt, csak a rendkívüliekre nem járt el, „hiszen gazdálkodik, nem olyan mobil, illetve nem is mindig kapott értesítést ezekről a hirtelen eldöntött időpontokról”. Ha pedig a munkaterv szerinti ülésen nem vett részt, akkor levontak a tiszteletdíjából. (Az elmúlt másfél évben ez kétszer meg is történt).

A LEADER-pályázattal kapcsolatban azon az állásponton van, mely szerint „dolgozott már ő annyit Tiba Istvánért, hogy igazán megtehette volna, hogy elmegy az azzal kapcsolatos ülésre”.

– Utána valóban megkért, hogy mondjak le, de úgy gondoltam, nem nekem kell megtennem ezt a lépést, lépjen ő. Én úgy érzem, tisztességesen jártam el, mert a polgármesteri jelölésemhez szükséges ajánlóívek leadásának napja előtti pénteken kiléptem a Fideszből. Abban egyetértünk, hogy döntsék el az emberek, ki a hiteles és a tisztességes – zárta a képviselőnő.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában