Helyi közélet

2014.09.28. 13:33

Érdekes jelenségeket láthat, aki felfelé tekint

Debrecen – Október 19-én az űrkutatás szempontjából érdekes esemény várható.

Debrecen – Október 19-én az űrkutatás szempontjából érdekes esemény várható.

A Perseidákhoz köthető augusztusi csillaghullást követően az ősz is tartogat látnivalót az égbolt fürkészeinek. Az esti szürkületben két bolygót láthatunk meg délnyugati irányban: a Marsot és a Szaturnuszt. A hajnali szürkületben pedig a Vénuszt és a Jupitert, amelyek az idő múlásával elmozdulnak, és a Nap közelsége miatt láthatatlanná válnak. A Hold havonta végighaladva a Föld keringési síkján - az ekliptikán - látszólag megközelíti a bolygókat, így szeptember 29-én – ma – a Mars mellett látszik majd.

Zavaró fényektől mentes környezetben – tudtuk meg Zajácz Györgytől, a Magnitudó csillagászati Egyesület Debrecen elnökétől – déli irányban a Tejút sávját is felismerhetjük a Nyilas csillagkép felett. A zenit - egy földfelszíni pontba emelt függőlegesnek az éggömbbel való horizont feletti döféspontja - közelében találjuk a Nagy Nyári Háromszöget, amelyet három fényes csillag alkot - a Vega a Líra csillagképben, a Deneb a Hattyúban, az Altair a Sasban. Október második felében az Orionidák meteorraj tagjait lehet látni, de elszórtan jelentkező meteorokat máskor is kiszúrhatunk.

Október 19-én az űrkutatás szempontjából érdekes esemény várható. A C/2013A1 (Siding Spring) üstökös a Mars mellett halad el. A Mars körül keringő űrszondák és a felszínen dolgozó „kocsik” közelebbről figyelhetik meg ezt az üstököst.

A csillagászat iránt érdeklődők előreláthatóan október 2-án őszi csillagászati bemutatón vehetnek részt az Újkerti Közösségi Házban és az újkerti szánkódombon. Október 4-én a Nagytemplom előtt nyílik lehetőség „csillagsétára”, a hármashegyaljai Természetháza tetején Nap, Hold és kettőscsillag észlelés is lesz.

HBN-BL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában