Helyi közélet

2014.08.25. 09:02

A nyárin csak módjával kacarásztunk…

Debrecen - Új helyszínen, új arcokkal, új darabokkal szórakoztatott bennünket a nyári színház.

Debrecen - Új helyszínen, új arcokkal, új darabokkal szórakoztatott bennünket a nyári színház.

A Nyári Színházi Esték huszadik évadját ezúttal a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpadon rendezte meg a Főnix Rendezvényszervező Kft. Az új helyszínen kétségkívül sokkal jobbak a körülmények, bár a hangosítás hagy kivetnivalót maga után… Legutóbb Marc Camoletti Hatan pizsamában, illetve Barillet–Grady A kaktusz virága című vígjátékát tekinthette meg a nagyérdemű.

Sztárok sokasága a színpadon

Az előbbit a Játékszín hozta el Debrecenbe Gálvölgyi János rendezésében, Hajdú Steve, Vándor Éva, Csonka András főszereplésével, míg a másik előadás a Bánfalvy Stúdió produkciója, melyet Schlanger András (aki maga is játszik a darabban) állított színpadra, játszótársai is hozzá hasonlóan ismert színészek voltak: mint Hujber Ferenc, Xantus Barbara, Harmath Imre és mások.

A felhőtlen szórakozáshoz a parádés szereposztás és a humoros színművek önmagukban nem bizonyultak elegendőnek, így a közönség ahelyett, hogy betegre nevette volna magát, csak módjával kacarászott… Mindkét produkcióból hiányzott ugyanis a rendezői és színészi mértéktartás, összességében túl harsányra sikerültek a figurák, s egy kicsit olyan érzésünk volt, mint az óvodában, amikor egyik gyerek túl akarja harsogni a másikat…

Meghívták szeretőiket

Bohózatok esetében persze nem könnyű megtalálni az arany középutat, hogy a végproduktum maradjon azért ízléses, de szórakoztató is. A nyelvi igényességet és művészi kreativitást nélkülöző Hatan pizsamában című produkció jó indulattal, legfeljebb egy langyos hakni, számtalanszor láttunk már ehhez hasonló, elcsépelt poénokkal („Milyen guszta ez a languszta!”), szerepcserékkel dúsított előadást. A banális történet középpontjában egy középkorú házaspár áll; egy kellemes hétvége reményében vidéki házukba invitálják szeretőiket: Bernard (Hajdú Steve) Brigitte-et (Lévay Viktória), akit kollégája, Robert – (Csonka András) – aki mellesleg neje titkos szeretője – állítólagos barátnőjeként mutat be feleségének, Jacqueline-nak (Vándor Éva). A helyzetet tovább bonyolítja a szintén Brigitte névre hallgató szobalány (Fábián Anita) felbukkanása…

Gálvölgyi János nem érte be a darab helyzetkomikumaival, hanem egyik-másik szereplőjéből karikatúrát csinált; Hajdú Steve például természetellenes fejhangon és hangsúlyokkal affektálta végig az előadást, hasonlóképpen modorosan játszotta szeretőjét Lévay Viktória, és ugyanebbe a hibába esett Fábián Anita is, aki szintén csak ismétlődő manírokból, pózokból tudott építkezni.

A cikk folytatása a Napló hétfői számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában