Helyi közélet

2014.05.31. 15:31

„Új Messiás születik"

Nyíracsád – Szarvák Antal grafikusművész kiállításával vette kezdetét a 21. Ligetalja Kulturális Napok rendezvénysorozata Nyíracsádon

Nyíracsád – Szarvák Antal grafikusművész kiállításával vette kezdetét a 21. Ligetalja Kulturális Napok rendezvénysorozata Nyíracsádon

A tárlat megnyitójára május 30-án este került sor a Malom Galériában, ahol Sándor Edit művelődési ház igazgató, majd dr. Nagy János polgármester köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Szarvák Antal kötetlen tárlatvezetés keretében mondta el gondolatait alkotásairól. Az elgondolkodtató, nagyon is figyelemfelkeltő, néhol meghökkentő, máskor megdöbbentő modern alkotások egy-egy torz tükör, mely a mai magyar fogyasztói társadalmat jelképezi.

Nyitott könyv

Szarvák Antal szerint saját életét, nézeteit, a világról alkotott véleményét tükröző nyitott könyv a tárlat, melynek valamennyi darabjával a jelenkor egy-egy nagyon fontos problémájára szeretné felhívni a figyelmet. Üzen a ma emberének, a tömegtermelés hamis isteneit imádó fogyasztói társadalom tagjainak. A meghökkentő kiállítás központi része a tárlat címét prezentálja: a számítógépház alkotta „istállóban" mobiltelefon ring a jászolban, mellette két Barbi baba hallelujázik, míg kinn katonák őrzik a rendet. – Felelősségteljes dolog ilyen címet adni egy kiállításnak, de felvállalom, mert hiszem, hogy az üzenete minden ember számára nagyon fontos. Rossz irányba halad a világ, s az emberek elhiszik, hogy ez a helyes út. Istenként tisztelnek olyan tárgyakat, melyeket mi magunk hoztunk létre, mint a modernizáció bálványait. Ugyanakkor könnyen megfeledkezünk az őszinte, igaz értékekről – fogalmazott az alkotó.

Error

A tárlatvezetésen sokan elgondolkodtak a nyomtatott áramkörök által megjelenített hét főbűn előtt, egy másik kompozíció azt sugallja, hogy annyi fölösleges zaj vesz körül bennünket, hogy észre sem vesszük a csendet. Az egyik központi alkotáson „error-t" jelez a számítógép, a monitoron pedig a következő figyelmeztetés jelent meg: Elvesztetted az Isten nevű szerverrel a kapcsolatot!.

HBN - KZE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában