Helyi közélet

2014.03.07. 12:10

Idilli környezetben lovagolhatnak

Debrecen - Az utánpótlásképzésben és a gyereklovagoltatásban is jelentős szerepet töltenek be a Debreceni Egyetem Agrár Lovasiskolájának kancái.

Debrecen - Az utánpótlásképzésben és a gyereklovagoltatásban is jelentős szerepet töltenek be a Debreceni Egyetem Agrár Lovasiskolájának kancái.

A Debreceni Nagyerdő idillikus környezetében a hallgatók számára néhány perc alatt elérhető az Agrár Lovasiskola. A lovarda kitűnő lehetőséget nyújt az egyetemi képzések és az egyre fokozódó hallgatói igények kiszolgálására.

A lovas szakmai képzések célja, hogy gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező, értéket teremteni és megőrizni képes szakemberek kerüljenek ki az intézményből. A ménesgazda képzésben részvevőknek hetente négyszer van oktatás, de ezen kívül szabadidejükben, sőt a hétvégéken is részt vesznek a lovarda életében, ők a hazai lovas rendezvények, versenyek látogatói vagy éppen rendszeres aktív résztvevői.

A tananyagban a lovaglás és fogathajtás alaptechnikáján kívül szerepet kap: a fiatal lovak képzése, felvezetése, bemutatása, szállítása, fedeztetése, azaz minden olyan szakmai ismeret, ami akár egy lovas kistenyészet, akár egy nagyobb ménes életében is nap mint nap előfordulhat. Lovas szakmai pályájukhoz irányultságot és megfelelő szemléletet kaphatnak önálló munkavégzésük elkezdéséhez – mondta el Boros Sándor lovas edző, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának munkatársa.

Az egyetemi testnevelés órák teljesítése során, mint sok más sportág, a lovaglás is választható. Itt elsősorban a lovassporttal történő ismerkedés, lovas kultúra népszerűsítése a cél. Sok hallgató az órarendi órákon kívül is szívesen jön lovagolni. Számukra kedvezmények biztosítottak mindaddig, amíg nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkeznek.

Az utánpótlás lovasok képzésében és a gyereklovagoltatásban jelentős szerepet töltenek be az egyetem gidrán kancái. Rengeteg gyerek ismerkedik meg a lovaglás alapjaival. Az iskolalovakon kívül 30-35 bértartott ló veszi igénybe a létesítmény infrastruktúráját és szakmai támogatását. Számukra a sporthoz szükséges feltételek és a kitűnő tereplovaglási lehetőség jelenti a legnagyobb vonzerőt.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában