Helyi közélet

2014.02.25. 17:57

Az állomás elé egyenes peron kell

Debrecen - A biztonsági okból nem lehet fel- és leszállni kanyarban az új villamosokra.

Debrecen - A biztonsági okból nem lehet fel- és leszállni kanyarban az új villamosokra.Sok kritika érte a Napló internetes Agóra fórumán az elmúlt hetekben a Petőfi téri villamosmegállók új elrendezését. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az érkező villamosok most már nem a Nagyállomás indulási oldalával szemben, a kanyarban, hanem néhány méterrel előrébb állnak meg. Az induló villamosokat pedig még távolabb helyezték az állomás érkezési oldalától, egészen a tér közepére. Így aki nagy csomagokkal vonattal szeretne tovább utazni, vagy vasúton érkezett a városba, hosszabb gyalog túrára kényszerül.

A polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályának vezetője ezekre az észrevételekre így reagált: az új villamosok beszerzésekor a város egyik elsődleges szempontja az volt, hogy olyan korszerű járműveket vegyenek, melyek a maiaknál jóval több utast tudnak elszállítani. A régebbi kék villamosok hossza 21660 milliméter és maximálisan 28 ülő, illetve 135 álló utas mozgatására képes. Az újonnan beszerzett CAF villamosok 32366 milliméter hosszúak és 48 ülő, 2 mozgáskorlátozott, illetve 173 álló utast tudnak majd elvinni. Pont a méretből adódóan, az új CAF villamosok megállásához - a biztonságos le és felszállás biztosítása érdekében - egyenes peronszakaszra van szükség, nem jó a korábban alkalmazott „kanyar megálló”. Ezért kellett a Petőfi téren is egyenes megállókat kialakítani.

HBN-OCs

További részletek a Napló holnapi számában és a naplo.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában