Helyi közélet

2014.01.08. 18:52

Fülügyre veszik a filmeket

Debrecen - Újjáélesztik a Debreceni Szinkron Filmszemlét, az országos eseményt az Apolló Moziban rendezik.

Debrecen - Újjáélesztik a Debreceni Szinkron Filmszemlét, az országos eseményt az Apolló Moziban rendezik.Országos szinkron filmszemle színhelye lesz a debreceni Apolló Mozi március 6. és 8. között. A szakmai konferenciával, közönségtalálkozókkal és előadásokkal fűszerezett hiánypótló eseményhez hasonlót több, mint két évtizede nem rendeztek.

A megszűnt Debreceni Szinkron Filmszemlét ötvenedik évfordulóján szeretnénk újjáéleszteni, ehhez kétmillió forintot nyertünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán – válaszolta érdeklődésünkre Fejér Tamás, a cívisvárosi filmszínház–vezető. A neves alkalomra tíz színvonalas magyarra szinkronizált filmet választ ki az elismert zsűri. A véleményezők elnöke Dr. Veress József neves filmesztéta az egykori debreceni szemlék aktív részese volt. Vele együtt Juhász Anna szinkronrendező és Barbinek Péter, Jászai Mari-díjas magyar színész, szinkronszínész veszik szem– és „fülügyre” az induló alkotásokat, majd kiderül ki a legjobb nő, férfi hang, illetve szinkronrendező.

Jól ismert hangok arccal

A tavaszi eseményre a versenyző művek magyar hangjait, szinkronrendezőit, illetve a szinkronstúdiók vezetőit is meghívják. Az érdeklődők találkozhatnak többek között Speier Dáviddal – aki évtizedek óta fordítja magyarra filmek szövegeit, például a Vasembert vagy a Kung Fu Pandát is.

– A három napos rendezvénnyel párhuzamosan zajló konferencián a szakmai jelen állásáról és jövőjéről is szó lesz – hangsúlyozta Fejér Tamás. Várható téma, hogy hogyan lesz valakiből szinkronszínész, miért gyakori, hogy színészek választják ezt a szakmát és válhat–e önálló foglalkozássá.

HBN–HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában