Helyi közélet

2013.12.02. 08:06

Jegyzet: Meg-megállók

<em>Mostanság a debreceni busz- illetve villamosmegállókhoz épített bódékat, beállókat nézegetem építészetesztétikai gyönyör után koslatva</em>. <strong>T. Szűcs József jegyzete</strong>.

Mostanság a debreceni busz- illetve villamosmegállókhoz épített bódékat, beállókat nézegetem építészetesztétikai gyönyör után koslatva. T. Szűcs József jegyzete.

Nem azért mintha, mondjuk Dubaj emberi mértékkel már-már felfoghatatlan felhőkarcolóit nem vizsgálnám meg személyesen is, de valahogy minden nap a Diószegi úton és hasonlóan egzotikus utcákon kötök ki, hiába mondogatom magamnak, hogy most aztán tényleg az Emirátusok megavárosában kellene elvégzem délutáni egészségügyi sétámat.

Szavamat ne feledjem, akadnak olyanok is, akik ezeket a Debrecen külvárosi alumínium bódékat viszont kifejezetten egészségügyi, pontosabban szükségszerű élettani célokra használják (ráadásul belülről). Nem a várakozók, de hogy ki, azt már csak azért sem tudhatjuk, mert mint a népi bölcsesség is rámutat: bajnak, sz…nak, akarom mondani excrementumnak nincs gazdája. Hát még egy kóbor pössentésnek, amit szinte nyomban elfújnak a cudar téli szelek, s még jó ha nem az amúgy is fázósan toporgó utasok nyakába.

Mindenesetre a fenti, felhasználóbarát funkcionalista elemek is azt mutatják, hogy ezek a hetvenes, nyolcvanas évek minimalista építészetét megtestesítő alumínium dobozok nem sok hasonlóságot mutatnak a hétcsillagos Burdzs al-Arab szállodával, a világ legmagasabb hoteljével, de még csak a most épülő belvárosi megállókkal sem. Amelyekről kisebbfajta vita van kibontakozóban, pontosabban némi kritika illette tervezőket, amiatt hogy ezek csak azt a célt nem szolgálják, amelyre készültek, hogy ti. az időjárás viszontagságától megvédjék a közösségi közlekedőket. Esztétikai truvájait viszont nehéz lenne bírálni, bár a bódék átlátszó üveg(szerű) falára néhányan még felkenődnek a korai sötétedésben addig, míg megtanulják, honnan kell aláállni, s melyik a hátsó fal. Persze nyilván ragasztanak majd rájuk valamiféle feliratot vagy reklámot. Igaz attól még ugyanúgy rendre be fogják törni őket, mint a hasonló, korábbi generációs megállók üvegtábláit.

Egy dolog mindenesetre biztos, ami egyből kettő. Nehéz olyan megállókat megálmodni, amely minden szempontnak megfelelnek, s elnézve a régebbieket, az is valószínűsíthető, hogy ezután is lesznek olyan szorgos debreceni kezek, amelyek nagyon gyorsan összemázolják (graffitizik?), vagy ami még rosszabb, rendszeresen szétverik azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában