Helyi közélet

2013.12.10. 14:16

Dr. Buris László professzor emlékére

Debrecen - A DE OEC Igazságügyi Orvostani Intézet volt igazgatója oktatott, kutatott és könyveket is írt.

Debrecen - A DE OEC Igazságügyi Orvostani Intézet volt igazgatója oktatott, kutatott és könyveket is írt.

Dr. Buris László Berettyóújfaluban született 1935. április 19-én. Egyetemi tanulmányait a Debreceni Orvostudományi Egyetemen végezte. 1959-ben kapta meg orvosi diplomáját.

Tanszékvezető lett

Már hallgatóként részt vett az Igazságügyi Orvostani Intézet munkájában, mint szakkörös, 1956–1957-ben. 1958-tól gyakornoki, majd tanársegédi és 1969-tol adjunktusi kinevezést kapott. 1963-ban igazságügyi orvostanból szakvizsgázott. 1963–1965 között a Kórbonctani Intézetben dolgozott, és kórbonctanból-kórszövettanból szakvizsgázott 1965- ben. 1980-ban az Igazságügyi Orvostani Intézet mb. igazgatójának, 1983-ban pedig tanszékvezető egyetemi tanárának nevezték ki.

Javuló nevelőmunka

Oktatóként eleinte csoportpatrónusként, majd a szakdidaktiai csoportban és a hallgatók fegyelmi bizottságában, mint elnök tevékenykedett. Vezetése alatt az Igazságügyi Orvostani Intézet oktató- és nevelomunkája fokozatosan javult. Új oktatóhelyiségeket alakítottak ki, videoláncot hoztak létre. A tantermi előadások és a gyakorlatok is az orvosi munkában előforduló, szakmai érdeklődésre számot tartó esetek ismertetésével kezdődtek, melybe a hallgatókat is aktívan bevonták.

Az alkoholizmust kutatta

Kutatómunkája kezdetben az alkohol anyagcseréjére, később a sérülések és a sebgyógyulás morfológiai és biokémiai vizsgálatára irányult. Ez utóbbi témakörbol készült kandidátusi disszertációja is, melynek téziseit 1974-ben védte meg. A Pathologiai Intézettel közösen szervezett Kliniko-pathológiai Konferenciákat. A krónikus alkoholisták szervezetében bekövetkező alkoholanyagcsere- változásokkal, az alkoholos máj károsodásával, a kihűléses halál kutatásával foglalkozott munkatársaival együtt. Az intézet toxikológiai részlege 1993-tól az ENSZ által kijelölt kábítószer-meghatározó laboratórium.

Orvostani kézikönyv

Az igazságügyi orvostan egyéb kérdéseit is felölelő dolgozatainak száma 78. Az igazságügyi orvostan kézikönyve a Medicina Könyvkiadó gondozásában 1991-ben, a Forensic Medicine c. kézikönyve a Springer kiadásában 1993-ban jelent meg. 1996-ban, 2001-ben, 2005-ben, legutóbb pedig 2011-ben adták ki az Igazságügyi orvostan tankönyvét, melyet a Semmelweis Kiadó jelentetett meg, prof. dr. Sótonyi Péter szerkesztett, prof. dr. Buris László pedig társszerzo volt. 2008-ban angol nyelven jelent meg Lecture Notes of Forensic Medicine címmel. Számos hazai és külföldi kongresszuson vett részt.

Tanulmányúton

1987–1988-ban egyéves tanulmányúton vett részt az Amerikai Egyesült Államokban, a Floridai Egyetem Gyógyszerkutató részlegében. 1989-tol az intézet visiting professzora volt.

Segített

2000. június 30-án aktív intézetigazgatói tevékenységét befejezte, de gazdag élettapasztalatával, szakmai ismereteivel továbbra is segítette az Igazságügyi Orvostani Intézet munkáját. 2005-ben kapta meg a professzor emeritus elismerő címet.

78 évet élt

Türelemmel viselt, hosszú betegség után 2013. november 25-én, 78 éves korában elhalálozott. Végső búcsút 2013. december 10- én, 12 órakor veszünk tőle a Debreceni Köztemetőben. Prof. dr. Buris Lászlót a Debreceni Egyetem, a DE OEC Igazságügyi Orvostani Intézete saját halottjának tekinti. Gyászolja őt a MIOT, személyében a Magyar Igazságügyi Orvosszakértők Társasága egyik legismertebb és legnagyobb szaktekintélyét veszítette el.

Dr. Buris László tagságai

A Treasurer és az Executive Committee, a World Association for Medical Law és az International Academy of Legal Medicine and Social Medicine tagja.

Szerkesztőbizottsági tagja a The International Journal Medicine and Law szaklapnak, and Comparative Criminology szaklapnak.

Elnöke a Magyar Igazságügyi Tudományos Tanács Igazságügyi Bizottságának. 1993–1996 között az Európa Tanács Fogvatartottak Jogait Vizsgáló Bizottságának tagja.

1997-ben a Debreceni Universitas Szövetség ügyvezető elnöke.

Igazgatója a WAML Postgraduate Training Center of Forensic Medicine Intézetnek.

A New York Academy of Sciences tagja.

HBN

Kitüntetései

- Egészségügy Kiváló Dolgozója (1972)

- Közbiztonsági Érem arany fokozata (1976)

- Igazságügyi Miniszteri Dicséret (1976)

- Kiváló Társadalmi Munkáért (1981)

- Haza Szolgálatáért Érdemérem (1984)

- Kiváló Munkáért (1984)

- Kitasato-érem, Japán (1994)

- Incze Gyula-érem (MIOT, 1994)

- Pro Meritis Medaille (Univ. Graz, 1995) Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1995)

- Nyolcvanéves a Debreceni Orvosképzés Emlékplakett (2000)

- Pro Facultate (2004)

- Pro Progressione MIOT (2005)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában