Helyi közélet

2013.11.20. 18:59

Debreceni városvezetők: a floridai út előtt eldőlt, hogy mindenki a saját költségén utazik

Debrecen, 2013. november 20., szerda (MTI) - Az indulás előtt döntés született arról, hogy a debreceni városvezetők és önkormányzati cégvezetők saját költségükön utazhatnak a floridai energetikai konferenciára - közölték az érintettek szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben, elismerve ugyanakkor, hogy eredetileg a vagyonkezelő holding költségén tervezték megtenni az utat.

Debrecen, 2013. november 20., szerda (MTI) - Az indulás előtt döntés született arról, hogy a debreceni városvezetők és önkormányzati cégvezetők saját költségükön utazhatnak a floridai energetikai konferenciára - közölték az érintettek szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben, elismerve ugyanakkor, hogy eredetileg a vagyonkezelő holding költségén tervezték megtenni az utat.

Litauszki Róbert, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, a delegáció egyik tagja elmondta, hetekkel korábban eldöntötték, hogy részt vesznek a Power-Gen elnevezésű szakmai rendezvényen. Repülőjegyet az utazásszervező szegedi cég úgy foglalt, hogy abba egy vasárnapi ott-tartózkodás is beleessen, mert így olcsóbban lehetett lebonyolítani az utazást. A hétvégével együtt azonban olyan napok is belekerültek az út időtartamába, amelyek a szakmai programot már nem fedték le és így nem lehetett arra költségtérítést sem kérni - tette hozzá.

Litauszki Róbert jelezte: kérték az utazásszervező céget a számla megbontására, hogy saját költségükön tölthessék kint a hétvégét, erre azonban utólag nem volt lehetőség. Kósa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere és a vagyonkezelő vezetésével közösen úgy döntött, hogy minden résztvevőnek a saját költségei és saját szabadsága terhére kellett elutaznia. A vezérigazgató szerint ez az indulás előtti napon történt, így aznap kivették a szabadságaikat és lemondták a költségtérítést. A holding által az utazásszervezőnek elutalt összeget csak a hazaérkezésük utáni első munkanapjukon volt lehetőségük kifizetni. "Nem lehetett másképp csinálni és egy nappal az út előtt költségmentesen lemondani sem tudtuk az utat" - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy az út fejenként nettó 700 ezer forintba került.

Litauszki Róbert az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy Magyarországról összesen mintegy 30-an mentek az orlandoi eseményre. Debrecenből végül rajta kívül négyen utaztak: Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere, Szekeres Antal, az önkormányzat jegyzője, Csonka Tibor, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezérigazgatója és a Debreceni Vagyonkezelő egyik alkalmazottja, aki eredetileg is saját költségén és saját szabadságának terhére utazott volna. Az MTI felvetésére jelezte azt is, hogy minden résztvevő tud társalgási szinten angolul, ő maga pedig angol szakos végzettséggel, korábban tolmácsként dolgozva tudott segíteni a többieknek, ha arra szükség volt. Elmondta még, hogy Kósa Lajos is a meghívottak között volt, ám ő a sűrű programjára hivatkozva hetekkel az út előtt visszautasította részvételét.

Szekeres Antal a sajtótájékoztatón bemutatta a nevére kiállított belépőjét a szakmai tanácskozásra. Beszámolója szerint ez a világ egyik legjelentősebb szakmai kiállítása, idén 74 országból mintegy 200 iparág 1400 kiállítója képviseltette magát. A városházi delegációt két terület érdekelte kiemelten: a független villamosenergia-termelés és a megújuló alternatív energiák. A városvezetés legfőbb célja az volt, hogy potenciális befektetőkkel vegyék fel a kapcsolatot és, hogy bemutathassák a város adottságait a helyi tudásbázistól kezdve az adószabályokig. Litauszki Róbert ehhez hozzátette, hogy a városi energiastratégiában legfőképp a tervezett biomassza-erőmű projektbe, a hulladékkezelés fejlesztésébe és a megújuló energia alkalmazásának szélesítésébe illeszthetők a szakkiállítás tapasztalatai. Mint mondta, Csonka Tibornak már a konferenciához kapcsolódóan egyeztetett tárgyalása is van a geotermikus energia témájában. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a magyar résztvevők közt túlnyomórészt magánvállalkozások képviselői voltak, de tudomása szerint a miskolci önkormányzati cégektől is voltak delegáltak.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában