Helyi közélet

2013.10.15. 18:28

Szabó Magda dimenziókapuja

Debrecen – A Régimódi történet bemutatójára készül a Csokonai Nemzeti Színház.

Debrecen – A Régimódi történet bemutatójára készül a Csokonai Nemzeti Színház.

Szabó Magda családtörténetét viszi színpadra a cívisváros teátrumában Csikos Sándor. Az írónő legkedvesebb debreceni színésze-rendezője, miután a Kígyómarást rendezőként, a Kiálts, város! és A macskák szerdája című előadásokat pedig színészként jegyezte, és minden Debrecenben bemutatott produkcióban szerepelt, ezúttal az 1830-as évektől követi nyomon négy nemzedék életét – ismerteti honlapján a Csokonai Nemzeti Színház.

– Diákkoromban a Rákóczi utcán laktam, ahol hagyományos debreceni kapun jártam ki-be, és később, a Régimódi történetet olvasva felkeltette az érdeklődésemet a Kismester utcai ház kapuja, amely nagyon hasonló lehetett az általam ismerthez. Ebben a jellegzetesen debreceni motívumban, a cívis kapuban találtam meg azt a jelképet, amelyre felépíthettem az előadást – idézi a rendezői koncepciójáról valló Csikos Sándort a csokonaiszinhaz.hu – A kapu általános szimbolikája révén is erősen kötődik Szabó Magda művéhez. Nemcsak a valós terek, azaz az utca és az udvar közötti határvonalat jelképezi, hanem azt a határt is, amely elválaszt két különböző létformát, világlátást, hagyományt. (…) Amint az ember átlép a kapun, lényegi változáson megy keresztül, élete ezentúl más minőségben, drámai módon folytatódik – fogalmaz Csikos Sándor.

Pénteken a nagyszínpadon

A Régimódi történet premierjét pénteken 19 órától tartják a nagyszínpadon, Kubik Annával és Garay Nagy Tamással a főszerepekben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában