Helyi közélet

2013.09.06. 17:28

Új borvidék a láthatáron: Hajdúhadház szőlőt telepít

Hajdúhadház - Óriási újrakezdés történik Hadházon - döbbent meg a szőlészetért felelős miniszteri biztos.

Hajdúhadház - Óriási újrakezdés történik Hadházon - döbbent meg a szőlészetért felelős miniszteri biztos.

Szokatlan még Hajdúhadházat úgy emlegetni, mint sikeres borvidéket, eztán ebben az összefüggésben is elkezdhetjük "tanulni" a település nevét, ugyanis fiatal polgármestere magánemberként és szövetkezet-alapítóként is megmutatja, hogyan lehet feltárni a múltat, az elhanyagolt szőlőlugasokat felemelni a földről és megtisztítani a kártevőktől. Pénteken, a város I. szőlészeti és borászati konferenciáján az új helyi bor üvegeit is megnézhettük.

Felébredt a város

-Érdemes idefigyelni, mert az elmúlt évtizedek alvásából felébredt a város, és rájött, a mezőgazdaság mellett nem szabad elmenni, ezért visszahozzák a régmúlt gazdálkodásának hagyományait - fogalmazott Tóth Attila, a megyei közgyűlés alelnöke a hadházi konferencia megnyitóján. Illeszkedik a város elképzelése a megyééhez, különösen azzal, hogy a vendéglátás felé is nyitnak: vendégházat is létesítettek.

Dr. Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazatfejlesztéséért felelős miniszteri biztos - megjegyezzük, igen fiatal kora ellenére is - megdöbbent Csáfordi Dénes polgármester felkérésén, ugyanis a térségünkből még nem keresték meg támogatás ügyében, noha az Alföld elvitte a támogatások felét a borvidékek között. Életút, életforma, elköteleződés a borászat választása, stratégia szükséges hozzá, hiszen nem árt tudni, hogy 3-4-5 év múlva mire szerezhetők források, ugyanis ennyi idő, míg komolyan termőre fordul egy tőke, és bor várható - tanácsolta. Mint minden más területen, itt is lényeges a marketing, idővel a borászat összekapcsolható akár a lovaglással is - nem mellesleg ez a másik hobbija a városvezetőnek.

Csáfordi Dénes a kezdeteket elevenítette fel, az egykori szőlőskertek egész megyéből jól ismert amortizálódását Hadház, úgy néz ki meg tudja állítani, hiszen hamarosan bor lesz az új szőlőtelepítésekből.

HBN-BB

A teljes cikk a szombati Naplóban olvasható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában