Helyi közélet

2013.09.02. 11:43

Nélkülük nem is létezhetne

Hortobágy - Hídi kézművesvásár – négy nap alatt több mint 40 mester kínálta portékáját.

Hortobágy - Hídi kézművesvásár – négy nap alatt több mint 40 mester kínálta portékáját.

A Hortobágyi Kézművesudvar augusztus 17–20. között a Hortobágyi Hídi Vásárral egy időben szervezte a régi vásárok hangulatát idéző hídi kézművesvásárt, amely évről évre nagyban hozzájárul a hagyományos mesterségek és képviselőik megbecsüléséhez.

Örökség, testközelben

A Kézművesudvar a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában, a vásártér szomszédságában található. Mivel az augusztusi vásár népművészek, népi iparművészek és termékeik nélkül nem is létezhetne, a kézművesek erre az alkalomra még színesebb kínálattal készültek. A négy nap során műhelyekben, sátrakban több mint 40 mester kínálta portékáját – derül ki a nemzeti park igazgatóságának összefoglalójából.

Hagyományos viseleteket, kalapokat, bőrdíszmű cikkeket, népi kerámiát, fából faragott használati tárgyakat, népi hangszereket, fajátékokat, bioélelmiszereket, sajtokat, kolompokat, fonottszalma tárgyakat, pipát, szőtteseket és hímzéseket, késeket, fonott kosarakat egyaránt beszerezhettek az érdeklődők. A hagyományos vásárok elmaradhatatlan termékét, a mézeskalácsot is megvásárolhatták az éhes látogatók. A vásár ideje alatt a kosárfonó, a kovács, a bőrműves és a papírmerítő munkájával közelebbről is meg lehetett ismerkedni a bemutatózások alkalmával. A programot népi játékok, népzenei és néptánc-előadások, bábelőadások és gyermekdalok színesítették.

Újjáéledő viseletek

Augusztus 20-án a Pásztormúzeum előtti téren viseletbemutató keretében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kézművesei és a Bihari Banda tagjai mutatták be a Kézművesudvarban készült 19. századi viseletrekonstrukciókat.

HBN | Fotók: Magánarchívum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában