Helyi közélet

2013.08.02. 13:51

Szlovák? Magyar? Kié lesz a világjáró?

Debrecen, Antananarivó, Verbó - A dokumentumfilmes 15 éve küzd azért, hogy hazánkban is méltón ápolják Benyovszky emlékét.

Debrecen, Antananarivó, Verbó - A dokumentumfilmes 15 éve küzd azért, hogy hazánkban is méltón ápolják Benyovszky emlékét.

- Úgy tűnik, továbbra is egyszemélyes kultúrharcot vív Benyovszky Móric emlékéért Cséke Zsolt, akit olvasóink már ismerhetnek, hiszen korábban a "Benyovszky Móric és a malgasok földje" című, 1995-ös madagaszkári látogatását megörökítő dokumentumfilm-sorozatát az M1 és a Duna tévé is műsorra tűzte. Tavaly azonos címmel útikönyve is megjelent a Publicon Kiadó gondozásában, melyről a Napló is részletesen beszámolt. A geográfus végzettségű filmesnek 2010-ben végre sikerült annyi pénzt gyűjtenie, hogy hátizsákjában kamerájával ismét felkereste a világjáró hazánkfia emlékére állított 95-ös síremlékét, illetve korábbi csavargásainak helyszíneit.

Az erről készített "Visszatérés Benyovszky-szigetére" című alkotás az NKA és kisebb részt a Debreceni Önkormányzat támogatásával született meg, illetve cívisvárosi segítséggel újabb emléktáblák is kerültek a mementó helyszínére - szükség is van rájuk, lásd Szemtelen módszer című keretes írásunk! (Az alkotás premierje - feltehetőleg - szeptember 17-én az Érdi Napok keretében lesz a Magyar Földrajzi Múzeumban, hacsak az alkotás megvalósításában szerepet vállaló Debrecen városa addig nem él az első bemutatás lehetőségével…)

Vegyünk be nyugtatót

A kétszer ötvenperces részekből álló produkció a legújabb kutatások alapján megrajzolja Benyovszky Móric felemás megítélésű portréját, de azért ennél sokkal többet is nyújt a nézők számára.

A "mozi" - melyet eddig csupán a Napló munkatársa láthatott - rávilágít arra az elgondolkodtató tényre, miszerint a mai Magyarországon nem akad forrás (sőt talán igény se) a XVIII. század leghíresebb utazója, a "Madagaszkár királyaként" ismert hazánkfia emlékének ápolására, addig északi szomszédjaink komoly összegeket költenek arra, hogy szerte a világban hirdessék, Benyovszky Móric nem magyar, hanem szlovák volt.

Ha az olvasó (néző) már most felháborodott, akkor filmnézés közben ne felejtse bevenni a nyugtatót, mert várhat még ennél cifrább szlovák menetelést is Benyovszkyért.

A második részben például szerepet kap két történelmi jelentőségű ágyú is, melyek egyike hamarosan egy szlovák emlékműre kerül Madagaszkáron, miután a magyar államnak nem kellettek. De a "harcon" túl feltűnnek 15 évvel ezelőtti riportalanyok, személyes sorstragédiák, s az is kiderül, hogy a nyomorban élő malgasokat ma sem érdekli jobban Benyovszky személye, mint 1995-ben. Ugyanis minden energiájukat lefoglalja a megélhetéséért vívott mindennapi küzdelem. A kultúrszociológiai elemekben gazdag dokumentumfilmben pedig nemcsak Benyovszkyról és a malgasok életéről szerzünk ismereteket, de a végére egyúttal finoman megrajzolódik benne az alkotó portréja is.


Szemtelen módszer

Mint a filmből kiderül, a Debrecenből vitt új táblákra igencsak szükség volt Madagaszkáron. Tizenöt éve a trópusi esőerdő közepén viszontagságos körülmények között felállított jelképes síremlékhez érve ugyanis Cséke Zsoltnak azzal kellett szembesülnie, hogy a szlovákok (itt is) Benyovszky szlovák származását hirdető mementót helyeztek el. Mi tagadás, az egyszemélyes expedíció rendező-operatőrje első felindulásában leszedte a táblát, s az oszlop felújítása, festése után a magával vittekre cserélte. Természetesen neki sem jutna eszébe, hogy a Szlovákiában emelt Benyovszky-szoborra rátegye a saját, magyar nyelvű tábláját – vallja a film készítője.


Nem tettek igazságot

A dokumentumfilmben feszülő, s egyre inkább fokozódó szlovák-magyar szemléletbeli különbséget végül épp Jozef Adamovič oldja fel, aki hajdanán a „Vivát Benyovszky" című csehszlovák-magyar koprodukciós alkotás címszerepét alakította. Olyan intelligenciával és szeretettel szól az 1975 tévéfilmsorozat alkotóiról - közülük is kiemelve Juhász Jácintot és Bujtor Istvánt -, hogy a néző szíve meglágyul. Csak akkor harap ismét ajkába picit, amikor megtudja, a világjáró örökéért vívott harc már az idő tájt is dúlt. A film csehszlovák változatában ugyanis Benyovszky arra kérdésre, amikor Kamcsatkában a származásáról faggatják, úgy válaszol, hogy szlovák. Míg a Magyarországon vetített változatban magyarnak vallja magát...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában