Helyi közélet

2013.08.14. 14:07

Ösztönözni kell a kiskerttulajdonosokat

Téglás - Megalakulásának 35. évfordulóját ünnepelte a Téglási Bek Pál Kertbarátkör Egyesület.

Téglás - Megalakulásának 35. évfordulóját ünnepelte a Téglási Bek Pál Kertbarátkör Egyesület.

Az általános iskola Úttörő utcai ebédlőjébe érkeztek a Bek Pál Kertbarátkör megalakulásának 35. évfordulója emlékére rendezett ünnepségre a meghívottak.

A megjelenteket Szabó László, az egyesület titkára köszöntötte. Üdvözölte Szent-Miklóssy Ferencet, a Kertészet és Kertbarátok Országos Szövetsége elnökét, Csikai Ferencet, a Megyei Szövetség elnökét, Czibere Bélát, Téglás Város polgármesterét, Zimán Ferenc alpolgármestert, a megyében működő kertbarátkörök képviselőit és mindenkit, aki elfogadta meghívásukat.

Látványos kiállítás

A jubileumi évforduló alkalmából látványos és gazdag zöldség- és gyümölcskiállítással reprezentálta a tagság a kiskertjeiben megtermelt finomságokat. A kiállítást Szent-Miklóssy Ferenc, az országos szövetség elnöke nyitotta meg. Megnyitó gondolataiban hangsúlyozta, hogy egyre nagyobb fontossága van a magyar termékek megtermelésének és fogyasztásának. A kertbarátköri mozgalom azért is alakult meg 45 évvel ezelőtt, hogy a kiskerttulajdonosokat ösztönözzék saját fogyasztású mezőgazdasági termékek előállítására, és ehhez adnak segítséget a különböző szakmai előadások is.

Czibere Béla polgármester Téglás Város Önkormányzata nevében köszöntötte a település első civil szervezetét megalakulásuk 35. évfordulója alkalmából. Megemlékezett néhai Elek Ferencről, aki 1978-ban megalakította a kertbarátkört. Méltatta néhai Csobán József polgármestert, aki alapító tagja volt a szervezetnek, majd 1985-től 2008-ban bekövetkezett haláláig elnökként tevékenykedett és szívügyének tekintette a kertbarátköri mozgalmat. Kiemelte, hogy a 35 évvel ezelőtti mottó mai is nagyon jól fejezi ki ennek a mozgalomnak a tartalmát: „Kertészkedj, művelődj, barátkozz.” Természetesen az utóbbi évtizedben jogosan bővül ki ez a mottó azzal, hogy: „Fogyassz magyar termékeket.” További sikereket kívánt a kertbarátkör vezetőségének és a tagságnak egyaránt.

Fejszés Imre, a kertbarátkör elnöke ünnepi beszédében méltatta az évforduló fontosságát és büszkén sorolta a három és fél évtized eseményeit, rendezvényeit, valamint a megyei, országos versenyeken elért kiváló eredményeiket. Szent-Miklóssy Ferenc, az országos szövetség elnöke kiemelt elnöki dicséretben részesítette a Bek Pál Kertbarátkört és Fejszés Imre elnököt. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara oklevélben ismerte el és gratulált a kertbarátkör tevékenységéhez.

HBN

Ők is részt vettek

Hajdú-Bihar megye településein 12 kertbarátkör tevékenykedik és ebből 11 képviselői jelen voltak a jubileumi ünnepségen és egyenként köszöntötték a baráti téglási kertbarátkört.

Az ünnepi műsorban általános iskolánk versmondói és néptáncosai működtek közre. Az ünneplő szervezetet műsorral köszöntötték Hajdúnánásról Veres Sándor nótaénekes és nótás társai: felesége Fejszés Ilona, Reszegi Sándor, Reszegi Sándorné, Papp Mátyás valamint Tordai Zoltán és népi zenekara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában