Helyi közélet

2013.06.26. 16:26

A lovasnapok nem sörmeccs

Hortobágy - A lovasszakma és a kézművesek is értetlenül állnak a döntés előtt; elmarad a hortobágyi lovasnapok.

Hortobágy - A lovasszakma és a kézművesek is értetlenül állnak a döntés előtt; elmarad a hortobágyi lovasnapok.

Országos, sőt nemzetközi hírű turisztikai attrakcióvá nőtte ki magát az eltelt 46 évben a Hortobágyi Lovasnapok és Nemzetközi Pásztortalálkozó, ezért okozott általános megdöbbenést, hogy elmarad a több tízezer látogatót vonzó rendezvény.

No comment...

„2013-ban a rendezvény elmarad” - olvasható a honlapon, de, hogy miért, arról egy szót se ejtenek. A döntést hozó Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. vezetői szerdán elérhetetlenek voltak, Zilahy István, a Mátai Ménes vezetője pedig csupán annyit mondott a Naplónak, hogy a lovasnapok hétvégéjén Országos Minősítő Díjugrató Versenyt rendeznek náluk. Úgy tudjuk, hogy ez egyfajta „fájdalomdíj” a lovasszakmának, de nem pótolhatja a nagy múltú pusztai rendezvényt.

Ez lenne a dolguk

Vincze Andrásné, Hortobágy polgármestere nem is akarta leplezni a csalódottságát. Szavai szerint itt nem pusztán a közel fél évszázados múltra visszatekintő rendezvényről, hanem egy nemzeti kincsről, a hagyományaink ápolásáról van szó. - Pontosan ez lenne a hortobágyi nonprofit kft. feladata. Márpedig ha ők nem csinálják, akkor ki?! - tette fel a költői kérdést a település első embere.

„Ehhez nincs joguk”

- Akik ezt a döntést hozták, nem érzik a döntésük súlyát. A Hortobágyi Lovasnapok nem egy sörmeccs, hanem a kelet-magyarországi emberek ünnepe, emlékhely elődeik paraszti pásztorkultúrájának a bemutatására, és egyben a ma élő pásztorok megbecsülésének az igazolása - fogalmazta meg kritikáját a történtek kapcsán Pajlócz András, a Magyar Lovas Kör elnöke. Szavai szerint a lovasnapokat az elmúlt 46 évben mindig megrendezték, függetlenül az aktuális politikai vezetéstől, ezért e hagyomány megszakítására nincs magyarázat, ehhez nincs senkinek joga...


Hortobágy - A hortobágyi polgármester értetlenül áll, a döntéshozók pedig nem elérhetőek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában