Helyi közélet

2013.04.06. 14:29

Átemelik a vizet a Hármas-Körösbe

Mezőtúr - Reggel óta harmadfokú belvízvédelmi készültség van a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon.

Mezőtúr - Reggel óta harmadfokú belvízvédelmi készültség van a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon.

Megkezdték a Hortobágy-Berettyó vizének átemelését a Hármas-Körösbe szombat délelőtt a Mezőtúrnál kiépített 24 ideiglenes szivattyúálláson – tájékoztatott Bara Sándor, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) vezetője. Közlése szerint péntek délben lezárták a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán található Ágotai árvízi vészelzáró művet, ezzel egy időben pedig megnyitották a Nagyiváni tározót. A föntről érkező vizeket ide engedik be.

Kevesebb belvizet a folyóba

A Hortobágy-Berettyó további tehermentesítése végett Ágotánál hat mobilszivattyú kiépítéséről döntöttek, így a folyó vizét másodpercenként 3 köbméteres teljesítménnyel vissza szivattyúzzák a Nagyiváni Tározóba. Péntek este mindhárom, a gyulai, a szolnoki és a debreceni vízügyi igazgatóság is korlátozta a belvízbeemelést a Hortobágy-Berettyóba.

A TIVIZIG leállította a Makkodi és Alsófutaki szivattyútelepét, korlátozta a Hamvas és a Borzi két szivattyútelep üzemelését, valamint az utóbbi szivattyútelepek belvízgyűjtőjén vízvisszatartást végez. Ennek következtében szombat reggel harmadfokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon.

Pocsajnál nem árad

A Hortobágy- Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál szombat reggel 399 centiméter volt a vízállás, ez 39 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízállástól. A Berettyó folyó torkolati szakaszán továbbra is harmadfokú a készültség. Szeghalomnál reggel 529 centiméter volt a vízállás, egy nap alatt 21 centiméterrel nőtt, az áradás pedig folytatódik. A folyó felső szakaszán is maradt a másodfokú védelmi szint. Pocsajnál a reggel mért vízszint 445 centiméter volt. Nem áradt tovább.


Nőtt az elöntött terület mérete

A TIVIZIG területén péntek óta mintegy 2500 hektárral nőtt az elöntött terület, jelenleg 34 ezer 500 hektár áll víz alatt, melyből 7750 hektár a vetés, 8250 hektár szántó, 12 ezer 450 hektár rét-legelő.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában