Helyi közélet

2013.03.04. 14:10

A nagy gazdasági áttörés még várat magára

Biharkeresztes - Gazdaságilag egyelőre nem érzik a határ közelségének előnyeit.

Biharkeresztes - Gazdaságilag egyelőre nem érzik a határ közelségének előnyeit.Úgy tűnik a nagyobb beruházások, fejlesztések csupán „keresztülhaladnak” Biharkeresztesen, letelepedni nem tudnak, nem akarnak.

– Ennek több oka is van: a határ másik oldalán olcsóbb a munkaerő, egyszerűbben lehet vállalkozást alapítani, illetve működtetni – fogalmazott Barabás Ferenc, a település polgármestere. Mint mondta nincsenek úgynevezett vegyes vállalkozások sem, s csak egy-két esetben fordult elő, hogy a határ másik oldaláról Biharkeresztesre települt volna át egy román vállalkozás. Példaként egy kondigépek javításával foglalkozó vállalkozást említett, illetve egy használt elektronikai cikkeket forgalmazó kisvállalkozást.

− A településen nincsenek olyan erős vállalkozások, amelyeknek megérte volna áttelepülni a határ túloldalára. Vannak szakmunkások, akik átjárnak dolgozni. Korábban próbálkoztunk azzal is, hogy a munkaügyi központ közreműködésével munkanélkülieket viszünk át dolgozni, de annyira alacsony volt a minimálbér, hogy nem vállalták a kinti munkát – magyarázta Barabás Ferenc.

A minőségi áruért jönnek át

A cél, hogy a nagyváradi piacon is lehessen biharkeresztesi friss zöldséget kapni.

A településen a kereskedelmi tevékenység erősebb, de persze igazi „bevásárlóturizmusról” nem beszélhetünk. Nincsenek multi cégek, amit nem is nagyon bánnak a település lakói. Ugyanakkor mégis sokan járnak át Nagyváradról élelmiszert, húsféléket, gyümölcsöt, zöldséget vásárolni. Nem is az ár miatt, inkább a minőség, az áru frissessége miatt.

– Terveink között szerepel, hogy a nagyváradi piacon tudjuk értékesíteni az itteni őstermelők áruit. Keressük a lehetőséget, hogy akár szervezett formában kijusson az áru, vagy akár viszonteladókon keresztül is. A nagyváradi piacon – egyeztettünk a piac vezetésével − tudnának nekünk standot biztosítani, csak még bátorítani kell a termelőket – tette hozzá a polgármester.

Mivel a nagy áttörések elmaradtak, a beruházók továbbmennek, Biharkeresztesen keresik a lehetőséget a fejlődésre. – A szabad vállalkozási zóna előnyeit mindenképpen szeretnénk kihasználni. Össze is hívtuk a vállalkozókat, beszéltünk erről, a pályázati lehetőségekről is. Érdeklődés mutatkozik, várjuk a konkrét terveket, pályázatokat. Emellett létrehoztunk egy klasztert is, amely a termálvizes meddőkutak hasznosítását tűzte ki célul: többek között azt, hogy hogyan tudjuk a termálvizet hasznosítani a növénytermesztésben. Ez azért is fontos, mert az itt lakók többsége a mezőgazdasági termelésből él – utalt a jövőbeni fejlesztésekre Barabás Ferenc.

HBN-KER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában