Helyi közélet

2012.11.22. 12:38

Debreceni Városi Bíróság - Hat cég vásárolhatta a fiktív számlákat

Debrecen - Komoly debreceni cég vezetője is a vádlottak padján.

Debrecen - Komoly debreceni cég vezetője is a vádlottak padján.Adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettének vádjával folyik büntetőeljárás egy debreceni nagyvállalkozóval, N. Istvánnal szemben a Debreceni Városi Bíróságon. A februárban kezdődött elsőfokú eljárásnak kilenc vádlottja van, ítélethirdetés a közeljövőben még nem várható.

A vádirat szerint – tájékoztatta lapunkat csütörtökön Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője – M. István (elsőrendű vádlott) és M. Brigitta (negyedrendű vádlott) 2006-ban váltak egy olyan cég tagjaivá, amely működésének egyetlen célja fiktív számlák kibocsátása volt. A vállalkozás üzletszerű gazdasági tevékenységet nem is végzett, ennek ellenére gazdasági eseményekről állított ki számlát. A vádhatóság megállapítása szerint 2006-ban és 2007-ben hat cég vásárolt tőlük ilyen számlákat összesen 195 millió forint értékben. A legkisebb tétel 4 millió, a legnagyobb 61 millió 600 ezer forint volt. A cégek a fiktív számlákkal csökkentették áfafizetési kötelezettségüket, csökkentették kimutatott eredményüket, kevesebb társasági adót fizettek, így az ügyész szerint megkárosították az állami költségvetést.

N. István egy földmunkákkal, szállítmányozással, útépítéssel, épületbontással foglalkozó céget irányít.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában