Helyi közélet

2012.11.28. 12:39

A Napló vendége: dr. Nagy János, Nyíracsád polgármestere

Minden településnek van sajátos kollektív szellemisége, ezt az egyház mindig meghatározta, iránytűként. A békés egymás mellett élés, a jó szomszédi viszony, a kitartó munka végzés generációkon keresztül hagyományozódik községünkben. 2011-ben az iskola görög katolikus egyházi fenntartásba került, melyet a megkérdezett nyíracsádi szülők 99 százaléka támogatott. 

Minden településnek van sajátos kollektív szellemisége, ezt az egyház mindig meghatározta, iránytűként. A békés egymás mellett élés, a jó szomszédi viszony, a kitartó munka végzés generációkon keresztül hagyományozódik községünkben. 2011-ben az iskola görög katolikus egyházi fenntartásba került, melyet a megkérdezett nyíracsádi szülők 99 százaléka támogatott. 

Miként határozná meg a település népességmegtartó képességét?

dr. Nagy János. Mindig akkor volt magas Nyíracsád lélekszáma, amikor az emberek megélhetése helyben biztosítva volt. Sajnos a mezőgazdasági falvak mára már elvesztették azt, amire hivatottak, pl. a nyersanyag megtermelését. Szükséges ezért a háztáji gazdálkodás segítése, élénkítése, mert ha ez hatékony termeléssel párosul, akkor az képes lesz újra lehetőségeket biztosítani az itt élőknek.

 

Az önkormányzat kezében ehhez milyen lehetőségek vannak?

dr. Nagy János. Legfontosabb feladatunk a településen szunnyadó lehetőségek megtalálása és kiaknázása. Az Önkormányzat a startmunka-mintaprogram keretében termelést folytat. Ez egyfajta példa lehet a felnövekvő generáció számára, hogy a földnek munkahelyteremtő ereje is van. Az előállított termékek az óvoda konyhájába kerültek. Nagy szükségünk van egy aktív helyi piac kiépítésére, ahol értékesíteni lehetne a megtermelt feleslegeket.

 

Milyen céljaik vannak még?

dr. Nagy János. Nyíracsádon szépen működik egy bentlakásos idősek otthona 10 fővel, de kétszer ennyien várakoznak a bejutáshoz. Ezért szükséges lenn egy 50 férőhelyes megépítése. Pályázati lehetőséget keresünk és várunk. Van egy régi iskolánk is, ami üresen áll, hat tanteremmel, hatalmas udvarral, ennek a hasznosítását is keressük, kiajánljuk vállalkozóknak. A fiataloknak szeretnénk egy ifjúsági önkormányzatot kialakítani, amelyre az előkészületek már elkezdődtek. Ha engedjük őket szárnyalni, csodákra képesek. 

 

A településfejlesztés terén mi hiányzik még?

dr. Nagy János. Rengeteg tervünk van, de szeretünk a realitás talaján maradni. Bármily kedvező a feltétel, nem akarunk olyan pályázatokat benyújtani, amelyeknek nincs hozadéka. Néhány utca, utcarész aszfaltozása még szükséges, valamint a járdaépítés. Benyújtott pályázatunk van a temetőhöz vezető út szélesítésére, járda építésre és parkoló kialakítására. Fontosak lennének az önkormányzati bel- és külterületi útvonalak, buszmegállók korszerűsítése, alternatív energiaforrások kihasználása, vágópont kiépítése, stb.

 

A nyári vihart hogyan heverte ki a község?

dr. Nagy János. Júniusban minitornádó sepert végig Acsádon. Több, mint 40 lakóházban okozott kárt a vihar. Valamint mellék épületekben, gyümölcsfákban, konyhakertekben. A bajban nagyon jó érzés volt, hogy szinte az egész ország megmozdult. Egyházak, karitatív szervezetek, valamint testvértelepülésünk Adamos ( Románia ) község is segítségünkre sietett. Ezúton is köszönjük a Kormány 15 millió forintos támogatását. Valamint köszönetet kell mondani a helyi lakosságnak is, akik türelemmel és nagy lelki erővel viselték el a történteket.

 

A Gúthi erdő mit jelent a település életében?

dr. Nagy János. Csodálatos a levegő, amivel nem büszkélkedhet minden település. Még a kedve is derűsebb az embernek, ha egészséges környezetben élhet. Csodálatos vadállománya lehetőséget kínál a helyieknek, iskolásoknak, és az ide látogatóknak az állatok megfigyelésére. Sok szegény ember él itt, akiknek jól jön a gallyszedési lehetőség, a gyógynövény gyűjtés és a kedvezményes árú tűzifa.

 

Milyen település szeretne lenni Nyíracsád?

dr. Nagy János. Arra törekszem, hogy Nyíracsád kertvárosias jelleget öltsön magára, ahol a szolgáltatások színvonala városi, érzelmi és emberi kapcsolatai terén pedig falusias. Rang legyen Nyíracsádon élni.

HBN - BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában