Helyi közélet

2012.10.14. 16:09

A szaunázást népszerűsítik itthon is

Országos kampány keretében szaunahétvége és szaunamester verseny is népszerűsíti majd az testre és lélekre egyaránt jótékony hatást gyakorló tevékenységet.

Országos kampány keretében szaunahétvége és szaunamester verseny is népszerűsíti majd az testre és lélekre egyaránt jótékony hatást gyakorló tevékenységet.

A szaunázás több ezer éves múltra tekint vissza, használták az ókori rómaiak, a törökök, sőt, az azték indiánok is. A szauna kedvező élettani hatással van a bőrre, szív és érrendszerünkre, fokozza a méregtelenítést, és rendszeres használatával erősítjük az immunrendszerünket. Szaunázás közben távoznak a vérbe került lebomlott - testünk számára felesleges - méreganyagok, ugyanakkor serkenti az anyagcserét, ezáltal elősegítve a fogyást is. Összességében azonban ennél többet, testi-lelki pihenést és kikapcsolódást is jelenthet.

A felsoroltak ellenére a szaunázás kultúrája hazánkban mégsem igazán elterjedt. A Turizmus Zrt. és a Magyar Fürdőszövetség éppen ezért nemrég országos figyelemfelkeltő kampányt indított az egészséges és higiénikus szaunakultúra népszerűsítése érdekében. Az országos rendezvénysorozat szeptember végén indult a Szaunázók Hétvégéjével, amelyhez számos fürdő és szálloda csatlakozott. A program nem titkolt célja az is, hogy felhívja a figyelmet a képzett szaunamesterek fontosságára is.

Utóbbit szolgálja az idén immár harmadik alkalommal megrendezett Szauna Szeánsz Oscar, a szaunamesterek versenye. Feladatuk, hogy valóban élmény legyen ez a fajta kikapcsolódás: a szeánszok keretein belül ők fűtik fel a szaunát, melyben különböző „felöntéseket”, használnak, legyen az sós, mézes vagy sörös. Mindennek csak a kreativitásuk szabhat határt. A pihenők ideje alatt gyümölcslével és ásványvízzel kínálják a résztvevőket és ügyelnek egészségükre.

A nyilvános elődöntőkön kizárólag a vendégek értékelik a szaunamesterek munkáját, a középdöntők szintén nyilvánosan zajlanak,de itt a vendégek mellett már szakmai zsűri is értékel. A jövő tavaszi országos döntőbe 6 szaunamester juthat be, akik közül a győztes egy évig viselheti majd a címet – tájékoztat a szervezők közleménye. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában