Helyi közélet

2012.05.31. 13:27

2-es villamos: Hamarosan kiderül, a város vagy a kivitelező bukja a nagyobbat

Debrecen -  Hivatalos állásfoglalást ugyan csak csütörtökre vagy péntekre ígért az önkormányzat, az már így is látszik, valaki nagyon rosszul jön ki a 2-es villamos-beruházás ügymenetéből. A vízválasztó dátum május 31. azaz a mai nap. 

Debrecen -  Hivatalos állásfoglalást ugyan csak csütörtökre vagy péntekre ígért az önkormányzat, az már így is látszik, valaki nagyon rosszul jön ki a 2-es villamos-beruházás ügymenetéből. A vízválasztó dátum május 31. azaz a mai nap. 

 

Péntektől napi 10 millió forint mínusz a kivitelező ATK konzorciumnak

Debrecen. Nem valószínű, hogy ma éjfélig be tudja fejezni az ATK konzorcium a 2-es villamos pályájának megépítését, ezért a város igényt tart a napi 10 milliós kötbérre - jelentette be Kósa Lajos polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, 90 napig van erre lehetőség, de elképzelhető, hogy korábban felbontják a kivitelezői szerződést. Az uniós  előírásokat tartalmazó Fidic sárga könyvben foglaltak szerint 14 napig biztosan nem fog erre sor kerülni, mert előbb fel kell szólítani az ATK konzorciumot, hogy ennyi idő alatt fejezze be a beruházást, csak azután mondható fel a szerződés anélkül, hogy a kötbérezést befolyásolná. Természetesen a teljesítési és az előleg bankgaranciából meglévő durván egymilliárd forintot is lehívja az önkormányzat, a még ki nem fizetett számlaösszegek levonása után. Amennyiben sor kerül a szerződésbontásra, akkor új közbeszerzési pályázatot kell kiírni, amelynek a lebonyolítása hozzávetőleg négy hónap, így az új kivitelező ősztől folytathatja a munkákat. Addig az önkormányzat a rendelkezésére álló forrásból helyreállítja a pályát, hogy közlekedni lehessen a jelenlegi munkaterületeken is. HBN-ÉP 

 

 


 

A város vagy a kivitelező bukja a nagyobbat?

Hivatalos állásfoglalást ugyan csak csütörtökre vagy péntekre ígért az önkormányzat, az már így is látszik, valaki nagyon rosszul jön ki a 2-es villamos-beruházás ügymenetéből. A vízválasztó dátum május 31. azaz a mai nap. 

Eredetileg ekkor kellett volna megtörténnie a villamospálya-átadásnak, ettől viszont fényévekre van a jelen állapotában. Mivel ezt már korábban is lehetett látni, hónapokkal ezelőtt felmerült a szerződésmódosítás, amiről azonban eddig elmaradt a bejelentés. Ma még megtörténhetne, bár kétséges, hogy eddig húzták volna, ha komoly a szándék. Így viszont júniustól életbe lép a kötbérezés, korábbi ismereteink szerint napi 10 millió forint.

Amennyiben mégis bekövetkezne a módosítás, az azt jelenti, nem kell felbontani a szerződést, és új közbeszerzési eljárást kiírni, amin becslések szerint másfél milliárdot is bukhat a város. Viszont továbbra is az ATK konzorcium lenne a kivitelező, és ha megmaradna az Arcadom Zrt. vezető szerepe, mi a biztosíték a jobb folytatásra? És az anyagiak mellett még nem említettük a lakosoknak okozott többlet bosszúságot. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában