Helyi közélet

2009.01.09. 07:30

A kandallótól a hősugárzóig - mindent keresnek

<p>Debrecen – A „kulcs” a konnektorban van: Debrecenben néhány nap alatt elfogytak a hősugárzók, olajradiátorok, villannyal műdödő műszaki cikkek. Ezekből a termékekből általában 5–6 darabos készlettel rendelkeznek a kisebb boltok.</p>

– Országos szinten mintegy 15 százalékkal nőtt meg a lakossági PB-gáz fogyasztás az elmúlt napokban, bár nem tudjuk, ennek a hideg-e az oka vagy a gázhelyzet – jegyezte meg Kirilly Tamás, a Primagáz Zrt. üzemeltetési és beszerzési igazgatójától.

Hangsúlyozta: A palackokban lévő propán-bután gáz nem azonos a fűtésre használttal; cseppfolyós, és nem vezetéken érkezik, így a korlátozás a cégükre nem is terjed ki.

Emelkedett az ára
A Haon érdeklődése kiterjedt viszont az energiahordozók egyéb vállfajára, s legfőképpen a tüzifára, mivel számos új házban a kazánokkal egyidőben kandallót is beépítettek.

De vajon készülnek-e a tulajdonosok az úgymond célszerű használatára? A válasz: nem.

Legalább is a forgalomban jelentősebb növekedést az utóbbi napokban sem tapasztaltak a debreceni Gulyás Tüzépnél, amely tűzifából is csak a kandallóba valót forgalmazza – tudtuk meg Gál Jánostól. Más a helyzet Derecskén, ahol a Börcsök Tüzép eladója a kereslet robbanásszerű emelkedéséről számolt be.

Elmondása szerint ez igaz a szénre és a tűzifára egyaránt, noha a beszállítóik az élénkülő keresletre reagálva máris mintegy 10-15 százalékos áremelést hajtottak végre a hagyományos tüzelőanyagok terén.
A hosszúpályi Szilágyi Tüzép ugyancsak forgalmaz szenet és fát, de náluk a gázmizéria hatása egyelőre nem érezhető – értesültünk a kérdéseinkre adott válaszokból.

A leltározás hatása

Mire készülnek tehát azok, akiknek lakásában a gázból származik a meleg? – tudokolódtunk tovább.

S kiderült: a „kulcs” a konnektorban van: Debrecenben néhány nap alatt elfogytak a hősugárzók, olajradiátorok, villannyal műdödő műszaki cikkek. Ezekből a termékekből általában 5–6 darabos készlettel rendelkeznek a kisebb Vas–Műszaki Boltok, de a multik többsége is utánrendelésre kényszerült, mert a villanyrezsók, hősugárzók terén náluk szintén megnőtt meg a kereslet. Volt, ahol még a kandallókat is eladták.

A készlet pótlásához, bővítéséhez mindazonáltal az újévi leltárnak is köze van.
A kereskedők szerint az elmúlt napokban a vevőkön érződik kisebb pánikhangulat.

Ezzel ellentétben némely vidéki kisvárosban, nem emelkedett a kereslet a villamostermékek iránt.

Megfigyelhető tehát, hogy minél nagyobb egy település, annál inkább érezhető a lakosság riadalma.

Feltehetően azért, mert a kisvárosokban, falvakban a gáz kevésbé meghatározó a háztartások energetikai ellátásában. Azokban még a legtöbb család rendelkezik hagyományos cserépkályhával,vagy központi vegyes tüzelésű kazánnal.

  • Buszmenetrend változás!
  • Öt lövés dördült, brutális leszámolás a csepeli iskolában
  • Hétfõtõl iskolai szünet gázkorlátozás miatt
  • Csoportos létszámleépítés Debrecenben
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában