Helyi közélet

2008.10.21. 06:54

Még az átkosban sem... A fű helyére beton kerül

<p>Nem tudom hova tenni a polgármester és a zöldek közömbösségét. A TEVA végre 2005-ben megszerezhette a rég áhított Benczúr Gyula Kollégiumot. Az Universitas meg megmagyarázta a vásárt. <FONT color="#ff0000">Képek a bontásról: </FONT>&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Elbontották a Benczúr kolit 2008.05.23"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Elbontott_k_a_Bencz_r_kolit__2008_05_23/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Elbontották a Benczúr kolit 2008.05.23" src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Kellett a pénz az Élettudományi Intézet befejezéséhez! Az értékes ingatlan eladásának ára titok maradt.
Nem lehetett megtudni a TEVA célját, mit szeretne csinálni a megszerzett területtel és épülettel. Ha ma a TEVA és a volt Benczúr felé járok, látom az építkezéseket. Ha nem a Nagyerdő területén lenne, nem is nagyon szólnék egy szót sem, de a Nagyerdő a város tüdeje, oxigén termelője.

A TEVA előtt a város segédletével parkolót építettek. Mind a két területen jelentős mennyiségű fa és zöld felület esett áldozatul. Ezzel csökkentve az oxigéntermelő kapacitást. A múlt rendszerben bővült a gyár, több egységet hoztak létre, de akkor csak feltételekkel kapott építési engedélyt.

Jóval nagyobb területet kellett fásítania a gyárnak, mint amit az építkezés miatt ki kellett vágni.
Ma ezt sehol nem hallottam, hogy ilyet tennének, de feltételt sem fogalmazott meg az építésügyi hatóság! És csak a munkalehetőség bővítése lebegett a városvezetés és az egyetem szeme előtt. A zöldek is mélyen hallgatásba burkolóztak!
Ilyen áron is munkalehetőséget teremtünk, hogy az éltető levegőt is csökkentjük?
Várom az illetékesek reagálását!

id. Dobrai Zoltán, Debrecen

AZ ILLETÉKES VÁLASZOL:

A parkolók ügyben a városfejlesztési főosztályról Varga László, főosztályvezető a következőket jutatta el szerkesztőségünkbe: Az Önkormányzat a TEVA gyógyszergyárral szemközti területen 149 férőhelyes parkolót létesített két, az Önkormányzat tulajdonát képező építési telken. Ezeken korábban családi ház állt, valamint tartozott hozzá kert is, melyben gyümölcsfák, valamint akácfák is voltak, amelyek kivágása nem engedély köteles.

Az építkezés során a Pallagi út mentén összesen 15 fát vágattunk ki engedéllyel, amelyek helyett 45 db - 3 különböző típusú - fát telepítünk. A fákon kívül a terv talajtakarók (750 db) és évelő virágok (160 db) kiültetését is tartalmazza, ez már megtörtént. A parkolók elkészültek, jelenleg a faültetés folyik, amit a vállalkozónak 2009. november 30-ig kell befejeznie.
Kováts Ákos főépítésztől megtudtuk, a Teva Gyógyszergyár fejlesztése során lezajlott engedélyezési eljárásból és az azt megelőző tervtanácsi állásfoglalásból kitűnik, hogy az egykori Benczúr Kollégium területének növényállományát az engedélyezési tervek készítése során szakértőkkel felmérették és a növényeket a tervezett beépítés, illetve az egyes egyedek állapota szerint sorolták be megtartásra, védelemre, valamint kivágásra szánt kategóriákba.

A tervezett új épület előtti előkertben jellemzően a fák megmaradnak, sőt, egyes egyedek védelemre méltóak. Fákat csak a tervezett beépítés és útcsatlakozások helyén vágtak ki.

Ez így is jelentős mennyiségű faegyedet érint. Összesen a felmért 161 fából és cserjéből 60 egyedre kért fakivágási engedélyt a tervező. A növénytelepítési tervdokumentációból kiolvasható, hogy a kivágott fákat részben pótolni fogják lombos-, valamint tűlevelű fákkal és szoliter sövény- és talajtakaró cserjékkel.
A beruházás kapcsán biztosítottnak látjuk, hogy az engedély során tisztázott paraméterekkel tervezett zöldfelület megfelelő minőségben valósul meg, melynek gondozása és fenntartása az üzemeltető érdekét is szolgálja.

A Teva Gyógyszergyár területének növényállományát javítja majd az újonnan telepítendő zöldfelület, amelynek ökológiai értéke meghaladja a volt Benczúr Kollégium elhanyagolt növényzetét.

Kováts Ákos főépítész, DMJV

 

 

  • Állítsák le a fák kivágását!
  • Fák nélkül az élet Debrecenben Favágás Debrecenben 2008.06.05.  Garai favágás 2008.06.07.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában