Helyi közélet

2008.10.08. 16:37

Debreceni katonák zárógyakorlata Koszovó előtt

<p>A debreceni illetőségű MH 5. Bocskai István Lövészdandár az, aminek tagjai missziót fognak teljesíteni Koszovóban, és a „Bevetési Irány 2008” gyakorlat keretében zajlott a zárógyakorlatuk. <DIA alt="Várpalotán a debreceni Lövészdandár 2008.10.08." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/V_rpalot_n_a_debreceni_L_v_szdand_r_2008_10/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Várpalotán a debreceni Lövészdandár 2008.10.08." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Idén, szeptember tizenötödike és október tizenötödike között negyedik alkalommal tartotta meg Várpalotán a Magyar Honvédség az egyik legnagyobb horderejű, éves kiképzési rendezvényét, a BEVETÉSI IRÁNY-t.

Október hetedikén nyílt lehetősége a szakmának és a sajtónak megtekinteni, hogy az önkéntes haderő szinte minden modulja hogyan képes terepen, majd csak éles helyzetben az összehangolt munkára. A statikus bemutatóhelyen pedig közelről láthatták az érdeklődők, milyen technikákat fejlesztettek ki, úgy mint a VS BTR-80 típusú ABV felderítő harcjármű, ami vegyi katasztrófák esetén képes kijelölni a szennyezett terepszakaszok határait vagy a PSYOPS, speciális médiajármű, ami akár abban is segíthet, hogy megfelelő terepviszonyok esetén meg tudják téveszteni az ellenséget fegyverropogással, helikopter-zajjal.

A debreceniek megmutatták

A hadszíntéren négyszázkét fő „háborúzott”, akiknek a háromnegyede annál a dandárnál szolgál, amelynek a parancsnoksága Hajdú- Bihar megyében, Debrecenben van. A számarány nem véletlen, hiszen a rendezvény egyik fő célja volt bemutatni a NATO-nak felajánlott zászlóaljharccsoport, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár (mely helyőrsége Debrecenben, Hajdúhadházon és Hódmezővásárhelyen van) alkalmazási készenlétét országvédelmi feladatok végrehajtása során. „Rájuk és alárendelt szervezeteire lett kalkulálva a BEVETÉSI IRÁNY 2008, így ez az ők és a zászlóaljharccsoporthoz más szervezetektől hozzárendelt modulelemeknek volt a gyakorlata.” –nyilatkozta Tömböl László mk. altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. Ők lesznek ugyanis azok, akik missziót fognak teljesíteni Koszovóban, és a „Bevetési Irány 2008” gyakorlat keretében zajlott a zárógyakorlatuk.

Az eseményen több, hajdú-bihari szervezet is képviseltette magát vendégként, úgy mint a Toborzó Iroda, a Büntetés-végrehajtási Intézet, a Debreceni- és a Hajdú Bihar Megyei Rendőrkapitányság, a Katonai Tanács, az Ügyészség, a Hajdú- Bihar Megyei Bíróság és a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság.

Szakmai szemmel ötös

Havril András vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke professzionális katonáknak nevezte a gyakorlatban résztvevőket. „A látható teljesítményük alapján ők valóban a jelenlegi követelményeknek megfelelően, sikeresen teljesítették ezt a feladatot. A fegyvernem tevékenységének az összehangolása nagyon jó volt, remekül kiegészítette egymást a légierő, a szárazföld, a tüzérség, a lövészet és a páncéltörők. Szakmai szemmel ez ötös volt.”- mondta a vezérezredes, és hozzátette, azért is nagyon fontosak a gyakorlatok, mert ezek adják meg azt a tapasztalatot, amik szükségesek lehetnek a külföldi missziók sikereihez.

A gyakorlaton használtak MiG-29 vadászrepülőgépeket, Grippeneket, Mi-24 harci helikoptereket, páncélozott szállítójárműveket, aknavetőket, légvédelmi rakétákat, harckocsikat is.

Tömböl László mk. altábornagy úgy nyilatkozott a teljesítményről, őt arról győzték meg a gyakorlat egyes fázisai, hogy a tavalyi gyakorlatok során feltárt hiányosságoknak és problémáknak a nagy részét ki tudták küszöbölni. A legfontosabb feladatnak azt tartotta, hogy az állományt és a különböző szinteken dolgozó törzstiszteket megtanítsák összhaderőnemi módon gondolkodni a 2007. január elsejei összevonás után, hiszen a fegyverrendszer, a híradástechnika is adott. „Ez egy hosszú folyamat, még nem értük el a végét, de nagyon jó úton haladunk.” -tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában