Helyi közélet

2008.10.20. 18:10

Borúlátó országjárás - az államfő megyénkben

<p>Hajdúböszörmény – „Hiába szép a külső homlokzat, ha belülről munkanélküliség, a cigányság megoldatlan helyzete, elmaradó beruházások és financiális problémák feszítik szét a falakat.” <dia width="900" height="700" alt="Sólyom lászló Böszörményben 2008.10.20."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/S_lyom_l_szl__B_sz_rm_nyben_2008_10_20_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Sólyom lászló Böszörményben 2008.10.20." /></a></dia></p>

Ekképp foglalta össze országjáró körútja tapasztalatait Sólyom László hétfő délután Hajdúböszörményben.
A köztársasági elnök vasárnap a Tisza-tónál és a Hortobágyi Nemzeti Parkban tett látogatást, hétfőn Balmazújvároson tájgazdálkodási fórumon vett részt, majd a térség polgármestereivel találkozott.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón az államfő arról is beszélt, hogy szép a kistérségi elképzelés, de a településvezetők szerint, a fejük fölött hozott szakhatósági döntések tönkreteszik az általuk aprólékos munkával felépített terveket.

Sólyom László beszélt az önkormányzatok iskolamegtartó erőfeszítéseiről is, és azt pozitívumként emelte ki, hogy az egyik városban az önkormányzat maga hozott létre olyan vállalkozást, melyben az addig segélyből élőket alkalmazza.
Több támogatást a bionak!

A köztársasági elnök úgy véli, el kell dönteni, milyen irányba haladjon a magyar mezőgazdaság az Európai Unióban, hiszen a hazai biogazdálkodásban komoly lehetőségek rejlenek, a 15 százalékos uniós átlaghoz képest, nálunk csak egy százalék az ágazat agráriumi részesedése.

Tíz esztendeje ugyan ugrásszerű fejlődésnek indult, mára azonban több mint tízezer hektárral csökkent az erre a célra használt terület nagysága. Különösen érinti ez térségünket, hiszen a 120 ezer hektárból negyven százalék a Hortobágyi Nemzeti Park területén található.
A régió biotermelőivel folytatott eszmecseréjéről szólva Sólyom László elmondta, a gazdálkodók hiányolják a szabályozási támogatást, mert nálunk az uniós szabályokat rendkívül szemellenzősen kérik számon, míg a többi tagállamban a nemzeti hatóságok engedményeket adnak a biotermelőknek.
– É. P. –

  • Agrárkamarai tisztújítás – tartós bizalom
  • Önbíráskodás Sárándon
  • Szavazhatunk az Év Kórházára!
  • Együtt a biztonságos élelmiszerekért
  • Taxis akadályozott meg rablást Debrecenben
  • A szalagtûzõ mindenkinek szép emlék
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában