Helyi közélet

2008.09.19. 16:16

Videokapcsolat a gyorsabb gyógyításért

<p>Debrecen - 24 órás videó- és hangkapcsolatot valamint non-stop konzultációt biztosít a DEOEC a kisvárdai és a mátészalkai kórházak számára, lehetővé téve a stroke azonnali kezelését.</p>

TeleStroke rendszert indítottak be a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában. A Debreceni Egyetem kezdeményezéseként létrejött rendszer 24 órás videó- és hangkapcsolat valamint non-stop konzultációt biztosít a kisvárdai és a mátészalkai kórházak számára, lehetővé téve a stroke (agyi érkatasztrófa) eredményes kezeléséhez és a pontos diagnózis felállításához elengedhetetlen neurológiai konzultációt, ezáltal a késlekedés nélküli ellátás elindítását. Pénteken a sajtó képviselői előtt teremtették meg az összeköttetést az érintett kórházak között, illetve bemutatták a kapcsolódó betegvizsgálat, diagnózis felállítása és a vérrögoldó kezelés menetét. Az esemény során került sor az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására.

Magyarországon számos kisebb, CT-vel felszerelt kórház nem rendelkezik saját neurológussal, vagy nem tud a nap 24 órájában kiállítani stroke-ban jártas neurológus szakorvost. A TeleStroke rendszer segírtségével a debreceni neurológus internet-alapú és különleges feloldású video- és online hangkapcsolat révén megvizsgálja a mátészalkai vagy a kisvárdai beteget és a CT-lelet ismeretében dönt, javasolja-e a vérrögoldó kezelést vagy sem. Így a távolság ellenére azonnal megkezdhető a kezelés és nem lép fel időveszteség – sokszor a rossz időjárási és útviszonyok által is nehezített – szállítás következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában