Helyi közélet

2008.09.09. 06:10

Plusz három százalék esély a halálra

<p>Egy középiskolás fiú szerint azért van annyi motorbaleset, mert az idősek nem tudnak vezetni, a fiatalok viszont „jól nyomják”! &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SANY0058.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SANY0059-2.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Hiába a zéró tolerancia, az objektív felelősség, a pontrendszer. A nagy szigorítások ellenére is történik valami baleset pár naponta. Habár még a felénél sem járunk szeptembernek, máris van öt halott, akiket pusztán azért kell eltemetniük szeretteiknek, mert valaki felelőtlen volt, nem figyelt rendesen.

Ebből pusztán egy motoros volt, s még talán jó aránynak is tekinthetnénk, ha nem ismernénk a tényeket. Valóban jó arány, csak azt nem vesszük észre, hogy míg az autós balesetek száma jóval több, a halálozási arány négy százalék körül járt 2007-ben, míg motorkerékpárnál ez hét százalék. Óh, mi nekünk az a három kis százalékocska!- gondolhatjuk, hiszen nem is sok a különbség.

Persze hogy nem. De emlékezzünk csak arra a háromgyermekes férfira, aki augusztus harmincegyedikén friss jogosítványával próbálgatta nagymotorjának tűrőképességét Hajdúhadháznál, de „játék” közben felborult, s egy fának csapódva meghalt. Ő éppen benne volt abban a három százalékban. Általában nem gondolunk bele, hogy ennyit jelent egy kis gyakorlatlanság vagy egy kis sebességtúllépés.

Hol hibáznak a legtöbben?

A köztudatban úgy él, hogy az ilyen halálesetek leginkább nyílt pályás útszakaszon történnek, holott a számok azt mutatják, hogy az esetek több mint kétharmada lakott területen belül történik. Amiből csak az esetek harminc százalékában hibáztathatóak a motorosok. Egy ilyen járgánnyal közlekedő harmincas férfi elmondása szerint ez azért van, mert a városban a gyalogosok nem mérik fel a közeledő sebességét, s úgy ítélik meg, hogy még ráérnek átmenni. A jármű azonban hamarabb érkezik, s meg is van a csattanás. Illetve nehéz azzal a lehetőséggel nem élni, hogy egynyomon-haladó lévén beférnek két autó közé, vagy esetleg jobbról is előzhetnek, ebből is akad hát probléma az utakon.

Legutóbb mégis egy külterületi eset keltette fel a közvélemyény figyelmét, amikor is Debrecen és Bocskaikert között egy úton felejtett, elgázolt vaddisznó okozott fennakadást a forgalomban, és balesetet, mivel két motoros sem vette észre időben az otthagyott állatot, de még az előtte álló autót sem. Helyzetük azonban szerencsésnek mondható, hiszen megúszták könnyebb sérülésekkel.

Idősek kontra fiatalok
Az idősebb generációból egy boltost kérdeztünk, aki úgy véli, azért van annyi baleset, mert nincsenek hozzászokva az emberek a nagy és erős gépekhez, így veszélyesnek tartja a motorozást. Az ifjak azonban sokszor csak a száguldozás miatt részesítik előnyben a mocikat az autókkal szemben. Egy középiskolás fiú szerint azért van annyi baleset, mert az idősek nem tudnak vezetni, a fiatalok viszont „jól nyomják”!

Mindenesetre azért meggondolandó, milyen sebességet választunk. Betartjuk a szabályokat, vagy hagyunk esélyt a sorsnak arra, hogy minket is beletereljen abba a plusz három százalékba.

Kék hírek Hajdú-Biharból
  • Porig égett egy melléképület Debrecenben  Video Porig égett a melléképület 2008.06.09.
  • Gereblyét vágott volt férje fejébe egy asszony Debrecenben  Video Gereblye állt a fejébe 2008.06.09.
  • Súlyos baleset: Elaludt a volánnál – árokba borultak  Video  Baleset a 42-esen 2008.07.08.
  • Balla Irma telefonja a föld alól került elo…  Video  Balla Irma temetése 2007.04.18.
  • Középkori állapotok Hajdúhadházon Középkori állapotok Hajdúhadházon 2008.06.05.
  • Hajdúdorogi diáklányt késeltek meg  Video Késelés Hajdúdorogon 2008.02.27.
  • Debrecen: puskára bukkantak a Malomparknál!Fegyveres támadás Debrecenben 2008.05.20. Video Video
  • Baleset Debrecenben: elfutott a helyszínrol a sérült Elfutott a sérült a debreceni balesetben 2008.05.27.
  • Öngyilkosság: vonat elé vetette magát Apafán Öngyilkosság az aluljáróban 2008.05.27. Video
  • Biciklissel ütközött egy autó az István úton Baleset, biciklissel ütközött az István úton 2008.05.27. Video
  • Súlyos gyalogosgázolás az Egyetem téren Súlyos gyalogosgázolás 2008.05.27. Video
  • Motor és autó ütközött KabánálMotorosbaleset Kabánál 2008.05.26. Video Video Video
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában