Helyi közélet

2008.09.01. 17:41

Népszerű a művészeti oktatás

<p>Hajdú-Bihar – Egyre több általános iskola indít olyan osztályokat, amelyekben a gyerekek kiemelt óraszámban tanulnak zenét, táncot, vagy éppen idegen nyelveket. </p>

Az ebesi Arany János Magyar– Angol Kéttannyelvű Általános Iskolában főként az angoloktatáson van a hangsúly, de művészeti intézmény lévén a zenére, a táncra és a képzőművészetekre is nagy figyelmet fordítanak. A kéttannyelvű osztályokban heti öt órában tanulják a világ vezető nyelvét, kezdetben a kézségtárgyakat is e nyelven, játékos formában. Később, harmadik-negyedik évben már az informatikát is így oktatják, magyarul nem szólalnak meg az órákon. Fézerné Kaszás Mária, az iskola igazgatóhelyettese arról beszélt, fontos, hogy már egészen kicsi korban elkezdjék a gyerekek az idegen nyelvek megismerését.

Kellő odafigyelés

Debrecenben a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény is lehetőséget nyújt a gyerekeknek, hogy a zene és a színjátszás területén fejleszthessék képességeiket. – Kapcsolatban állunk a Vár utcai zeneiskolával, a hangszeres képzés a tantermeinkben folyik délutánonként. Így a gyerekeknek nem kell messzire menniük – mondta el Széles Dezsőné igazgatónő. – A legfontosabbnak a tehetségfejlesztést és az önértékelés erősítését tartjuk. Ha 6-7 éves korban minél több területtel megismertetjük őket, tíz éves korukra el tudják majd dönteni, melyik érdekli őket a legjobban.
A hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskolában 1962 óta folyik emelt szinten az ének-zene oktatás. – A város zeneiskolája felvállalta, hogy létrehoz egy zeneóvodát, ahol felismerik a tehetséges gyerekeket, akik aztán a tagozatunkon fejleszthetik tovább képességüket. De maga az énekoktatás jó kihatással van mind a matematikai, logikai gondolkodásra, mind az idegennyelv-tanulásra, hiszen összpontosított figyelmet követel – tudtuk meg Komódi Zsuzsannától, az iskola kórusvezetőjétől.


 

  • Méregdrága iskolakezdés
  • A rendőrök is készülnek
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában