Helyi közélet

2008.09.12. 13:16

Két szakmában kaptak esélyt

<p>Debrecen — Versenyképes szaktudás birtokában a 29 főből már többen elhelyezkedtek a régióban. A program költségvetése 546 ezer euró volt, 410 ezer euró támogatással.</p>

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetésével, valamint nyolc partnerrel példaértékű európai uniós projekt valósult meg az Észak-alföldi régióban. Az 546 ezer euró költségvetéssel és mintegy 410 ezer euró támogatással megvalósított projekt témája CNC forgácsoló és opto-mechatronikai műszerész képzések előkészítése és megvalósítása Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár Bereg megyékben, fiatal munkanélküliek számára.

A régió előnyei

A projekt célja az volt, hogy a régió vállalkozásinak igényeire alapozva versenyképes munkaerőt képezzenek ki az Észak-Alföldi Régióban.

A projekt keretében a fémmegmunkálás és az opto-mechatronika területén összesen 29 érettségizett fiatal munkanélküli kapott másfél éves képzést, melynek végén versenyképes tudás és szakma birtokában nagyobb sikerrel léphettek a munkaerőpiacra.

A képzések a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában és a Mátészalkai Szakképző Iskola és Kollégiumban valósultak meg.

A program két szakmára koncentrált: az opto-mechatronikára és a CNC-fémmegmunkálásra, ahol folyamatosan nagy igény mutatkozik a szakképzett munkaerő iránt.

A régió komparatív előnyökkel rendelkezik ezeken a szakterületeken, hiszen helyi gyártási tradíciókra építve számos sikeres magyar és nemzetközi vállalkozás települt a régióba, amelyek többek között különböző szerszámok készítésére, csapágygyártásra, optikai- és szemüveglencse-gyártásra szakosodtak.

Közel másfél év

A fiatal munkanélküliek egy közel másfél éves képzési programon vettek részt, melynek végén elméleti és gyakorlati vizsgát tettek. A képzési programokat speciálisan az érettségizett munkanélküliek és a helyi vállalkozások igényeire alapozva dolgozták ki szakképzési intézmények közreműködésével, a szakmákban érdekelt vállalkozások javaslatainak figyelembevételével.

A szakoktatók külön felkészítésben részesültek annak érdekében, hogy képessé váljanak versenyképes és gyakorlatorientált tudás átadására. Versenyképes szaktudás birtokában a 29 főből már többen elhelyezkedtek a régióban.

Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség a projekt eredményeit és ajánlásait beépítette az Észak-Alföldi Regionális Operatív Program Akciótervének szakképzésre vonatkozó prioritásába.

A nagyváradi partner-szakközépiskola a tapasztalatokat beépítette képzési programjába. Az Észak-Alföldi Regionális Munkaügyi Központ a tapasztalatok átvétele céljából a felnőttképzés területén további egyeztetéseket kíván folytatni a képző intézményekkel további sikeres programok megvalósítása érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában