Helyi közélet

2008.06.07. 09:28

Frissít a fiatalok társasága

<p>A hosszú élet titka a fiatalok társasága, nem a radikális diéta vagy a hormonkezelés. Ezt mutatják gyümölcslegyekkel végzett amerikai kísérletek.</p>

Rövid életű muslicákat vizsgáltak a kutatók, egy részüket fiatal egyedek társaságában tartották. Kiderült, hogy azok az állatok, amelyek fiatalokkal voltak összezárva, kétszer tovább éltek, mint azok, amelyek saját korosztályukkal voltak együtt.

A fiatalokkal összezárt muslicák nemcsak tovább éltek, hanem fizikailag is jobb állapoitban maradtak, jobban viselték a környezeti hatásokat. A kutatók következtetése az, hogy a faj fiatalabb egyedeivel való társadalmi interakció jótékony fiziológiai hatást fejtett ki.

Kiderült, hogy a muslicákélettartalma rugalmasan változhat a társadalmi interakció hatására. Így feltételezhető, hogy az embereknél is jótékony hatású lehet a megfelelő társadalmi környezet bizonyos időskori idegrendszeri betegségekre. Az Iowai Egyetem kutatóinak tanulmánya a Proceedings of the National Academy of Science című amerikai akadémiai tudományos folyóiratban jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában