Helyi közélet

2008.05.24. 09:33

Simonyi szellemét idézik Debrecenben

<p>A legendás huszár ezredesre, Simonyi Óbesterre emlékeznek a legkülönfélébb szórakoztató, sport- és kulturális programokkal május 30. és június 1. között. Simonyi nevéhez fűződik például a Nagyerdő szórakoztató központtá alakítása is.</p>

A legendás huszár ezredesre, Simonyi Óbesterre emlékeznek a legkülönfélébb szórakoztató, sport- és kulturálisprogramokkal május 30. és június 1. között. A X. Debreceni Simonyi Napok színes kínálatával híven tükrözi a kitűnő katona sokoldalúságát.

Napjainkban maguk a debreceniek se nagyon tudják, hogy az 1771-ben született Simonyi nem csak a napóleoni idők csataterein állt helyt: nevéhez fűződik – többek között – a Nagyerdő szórakoztató központtá alakítása, a fürdő és a vigadó kiépítése, árvaház, ispotály létesítése, vagy a nevét viselő út menti fasor ültetése. – Életének talán legfőbb üzenete az, hogy mi mindent tehet egy katona békeidőben a városáért – hangsúlyozta a beharangozó sajtótájékoztatón a főszervező, Papp Gyula nyugalmazott ezredes.

A siker érdekében a város és a megye összefogott, sőt Nagyvárad – ahol két évig szolgált Simonyi – is bekapcsolódott. A három napos program tulajdonképp onnan is indul váltófutás keretében, mely 11 hajdú–bihari településen keresztül éri el Debrecent. Lesz játékos katonai ügyességi verseny, rendhagyó történelemóra a huszárokról, térzene, kispályás focitorna, szellemi vetélkedő, sakkparti, kihirdetik a rajz, és az irodalmi pályázat eredményét, illetve amatőr színjátszók lépnek fel Simonyi-történetekkel. A versenyekre a jövő hét közepéig jelentkezhetnek!

 

RaL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában