Helyi közélet

2008.05.22. 11:31

Újabb magyar siker Cannes-ban

<p>Cannes – Fliegauf Benedek Womb (Anyaméh) című filmterve nyerte a Script East forgatókönyv-fejlesztő fórum Kieslowski-díját.</p>

A német–angol–magyar koprodukcióban készülő film terve egy háromfordulós (az utolsót fordulót Cannes-ban tartották) workshopon versenyzett nyolc ország tizenkét filmtervével a legjobb közép-európai forgatókönyvnek járó Kieslowski-díjért.

A Dealer és a Locarnói Filmfesztivál nagydíjával kitüntetett Tejút rendezőjének legújabb filmje egy szerelmes film, ami két ember több évtizedet felölelő szimbiotikus viszonyáról szól. A szereplőválogatás júniusban kezdődik majd Londonban, és, ha minden a terv szerint halad, októberben megkezdődhet a forgatás is. A rendező személyesen vehette át a szerdán Cannes-ban ünnepélyes keretek között megrendezett díjátadón az elismerést. Saját bevallása szerint Fliegauf nemigen hitt ugyan a forgatókönyvírás, -fejlesztés ilyen közös formájában, de utólag úgy érzi, hasznára vált a könyvnek, hogy a szakma nemzetközileg is elismert, jeles képviselőivel gondolhatta tovább és alakíthatta a saját eredeti elképzelését.

Jó évnek bizonyult a magyarok számára 2008 Cannes-ban, annál is inkább, mert egyre több elismerő cikk jelenik meg a Deltáról, különösen méltatva Tóth Orsi alakítását, akit a külföldi sajtósok közül sokan érdemesnek tartanak a legjobb női alakítás díjára. Az itt lévő magyarokkal együtt szorítunk a Deltának és törékeny alkatú, különlegesen szép színésznőjének, mert egy ilyen elismerés valóban bearanyozná számunkra a 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált.

Váró Kata Anna

Cannes, 2008. május 22.

Kapcsolódó anyagok:

  • Magyar siker Cannes-ban
  • Cannes: A hangulat csak fokozódik
  • Indiana Jones újra kincset keres
  • Könnyű nyári komédia
  • Egyet a közönségnek, egyet a kritikusoknak…
  • Aktuális, de nem éppen vidám nyitófilm
  • Cannes: Ki gondolná, hogy egykor döcögősen indult…
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában