Helyi közélet

2008.05.29. 18:37

Borsószezon: jó termés, jó áron

<p>A kabai Bon Freeze Zrt. pénteken megkezdi a korai érésű zöldborsó feldolgozását.</p>

Ebben az évben megyénkben mintegy 6.600 hektáron termesztenek zöldborsót, mely növény hozzávetőleg 220 hajdú-bihari családnak ad megélhetést. Kiss Zoltán, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal szakembere érdeklődésünkre elmondta: a jelenlegi termelési költségek mellett minimálisan 5 tonnás hektárankénti hozam kell ahhoz, hogy a gazdáknak megtérüljön a befektetett munka és pénz. „A zöldborsót direkt szakaszosan, időben eltolva vetik a termelők azért, hogy a feldolgozóipar mindig zsenge borsóhoz jusson. A korán elvetett állományokat ezekben a napokban kezdik betakarítani” - tájékoztatott a szakember.
Ígéretes jövő

A kabai Bon Freeze Zrt. pénteken kezdi meg az első zöldborsó-szállítmányok feldolgozását. Gali Tibor ügyvezető igazgató arról számolt be, hogy cégük idén Kabán és környékén több mint ezer hektáron termeltet zöldborsót, és a kilátásaik több szempontból is igencsak biztatóak.

 „Hektáranként hat tonna feletti átlagos hozamokra számítunk, amihez kielégítő minőség társul. Nálunk fagyasztott késztermék készül, ami hetven százalékban külföldön, jellemzően olasz és görög piacon talál vevőre.

A többit belföldön értékesítjük” — jelentette ki, hozzátéve, hogy a termékeikért az idén az elmúlt évinél jobb árat kapnak, így ők is többet tudnak fizetni a partnereiknek. A feldolgozást csak most kezdik, de a vevőik már megvannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában