Helyi közélet

2008.04.21. 06:05

Debrecent érdekli a volt lőtér

<p>Debrecen - Szekeres Imre honvédelmi miniszter járt szerkesztőségünkben nemrég. Mint tőle megtudtuk, elképzelhető, hogy Debrecen megvásárolja a tárca kezelésében lévő, a Sámsoni út környékén elterülő, hatalmas területet. <dia width="900" height="700" alt="Szekeres Imre honvédelmi miniszter Debrecenben 2008.04.16."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szekeres_Imre_honv_delmi_miniszter_Debrecen/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Szekeres Imre honvédelmi miniszter Debrecenben 2008.04.16." /></a></dia></p>

Szekeres Imre honvédelmi miniszter járt szerkesztőségünkben nemrég. Mint tőle megtudtuk, elképzelhető, hogy Debrecen megvásárolja a tárca kezelésében lévő, a Sámsoni út környékén elterülő, hatalmas területet.
Haon: Járja az országot a toborzás érdekében. Ilyen nehezen
állnak kötélnek a fiatalok, hogy a miniszternek kell reklámot csinálni a jelenlétével?
Szekeres Imre: Két okból megyek

személyesen. Egyfelől szükségünk van mérnökökre, közgazdászokra, orvosokra, jogászokra, hiszen a honvédségben számos munkakört nem lehet csak katonai iskolán szerzett ismeretekkel megoldani.

Másrészt, növelni szeretnénk a honvédség társadalmi elfogadottságát. Az egyetemi világ a jövő értelmisége. Ha már most beszélünk velük, közelebb kerülünk az értelmiséghez. Egy tavaly novemberi reprezentatív felmérés alapján ott vagyunk a három legelfogadottabb intézmény között.

A toborzáshoz még annyit, hogy például a vadászpilótának jelentkező fiatalok között jó, ha egy beválik 120-130 közül, olyan magasak a követelmények. És a sokszoros rosta után se biztos, hogy pilóták lesznek…

Egy hölgyet és egy fiatalembert nemrég hazaküldtek Kanadából, ahol a jövendő pilótáinkat taníttatjuk. Előfordul ugyanis, hogy ők maguk minden tőlük telhetőt megtesznek, ám az évtizedes repülős „szimattal” rendelkező kiképzők úgy találják, az illető soha az életben nem fog tudni tisztességesen bánni ezekkel a rendkívül értékes gépekkel.

Haon: A Debrecen északkeleti részén, mintegy 240 hektáron elterülő volt lő- és gyakorlótér kezelője a minisztérium. Úgy tudjuk, megkezdték a terület ingatlanjogi rendezését. Mi a céljuk? Felmérték már az értékét?
Szekeres Imre: Az ingatlanjogi rendezés után két lehetőség adódik. Ha a vezérkari főnök javaslatára kivonom a hadrendből, akkor nyilvános tenderen eladjuk a legtöbbet kínálónak.

Vagy: értékén, testületi határozat alapján megvásárolhatja az önkormányzat, 30 napos fizetési határidővel. Én inkább ezt részesítem előnyben. Tudom, hogy Debrecenben van érdeklődés a terület iránt. Az önkormányzattal egyeztetések folynak a jövőbeni hasznosítás érdekében.
Haon: A debreceni, Péterfia utcai volt hadkiegészítő parancsnokság pár éve szépen felújított épülete nem túl kihasznált, hiszen a hadkötelezettség megszűnésével elvesztette eredeti célját, a jelenlegi toborzóiroda, pedig jóval kisebb helyen működik. 2006 őszén, amikor nálunk járt, azt mondta, feltehetően eladásra kínálják majd az önkormányzatnak. Azóta sem hallani a dologról…
Szekeres Imre
: Az önkormányzati megkeresést követően ennek a hasznosítását is a várossal közösen tervezzük. A rendkívül időigényes egyeztetési folyamat ez esetben is elindult. Az is biztos, hogy kizárólag akkor válunk meg tőle, ha a vevő gondoskodik az épületet használó társadalmi szervezeteink elhelyezéséről. Addig is, amíg eldől az ingatlan sorsa, hogy ne legyen üres, a toborzók mellett egy ügynökségi osztályt is elhelyeztünk benne.
Haon: Végére értek-e már a különféle átszervezéseknek? A debreceni Bocskai–dandárra vár még valamilyen szervezeti módosítás?
Szekeres Imre: A csapatoknál szolgálatot teljesítők és a nem csapatoknál dolgozók aránya 2006 nyarán még 50-50 százalék volt a Magyar Honvédségnél. Jelenleg ez a szám 82:18. A reformot tehát magunkon, a minisztériumon kezdtem, mert egy ilyen folyamat csak akkor lehet hiteles, ha a fejnél indul, nem a lábnál.

A vezetők számát is radikálisan csökkentettük. A következő évek fő feladata a haditechnika – a fegyverzet, a szállító járművek, a híradástechnikai, és az informatikai eszközök – fejlesztése. A programok már elindultak. Míg a 2007-es költségvetésünk 10 százalékát fordítottuk erre, addig idén ennek a dupláját fogjuk. A Bocskai–dandár szerepe fontos, átszervezése szükségtelen, számítok rájuk a jövőben is.
Haon: A hazai közvélemény érzékenyen reagált az iraki magyar katona halálhírére. Nem tart attól, hogy az egyre sokrétűbb afganisztáni misszióban mindez megismétlődik, és támadni fogják?
Szekeres Imre: Nem az én megtámadásom a lényeg, hanem hogy elkerüljük a katonáink megsérülését. Afganisztán északi részén öngyilkos merénylők és útszéli robbanószerkezetek, délen, és Kabulban közvetlen harcérintkezés képében jelentkezik a veszély.

Alapvetően négy feladatot végzünk. Biztosítjuk az északi Baghlan tartomány újjáépítését, majd idén, hat hónapra átvesszük a kabuli reptér őrzésének irányítását. Eközben egy századunk, amerikai felkészítést követően, amerikai fegyverekkel, különleges katonai műveleteket, azaz felderítéseket, konvojkíséréseket, és egyéb biztosítási feladatokat fog ellátni. Jövőre, pedig az afgán haderő felkészítését is biztosítjuk. E feladatok politikai konszenzuson alapulnak, azaz mind az öt parlamenti párt jóváhagyását bírják.

RaL

  • Lezuhant egy MIG-29-es Kecskeméten!
  • Kitüntetés az országos eredményekért
  • 2008 a fejlesztések éve lesz
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában