Helyi közélet

2008.04.22. 06:25

Debrecen: ma sem tudnak eleget a fiatalok

<p>Debrecen – A fiatalkorúak legkorszerűbb fogamzásgátlási módszerei, a HPV-fertőzések kiszűrése, illetve a védőoltások lehetősége szerepelt a témák között a Magyar Nőorvos Társaság Gyermeknőgyógyász Szekciójának Kongresszusán.</p>

A kétnapos tanácskozást a múlt hét végén tartották Debrecenben.
Fő témaként a korai nemi kapcsolatok miatt a nem kívánt terhesség mellett a HPV-fertőzésekre figyelmeztettek a szakemberek.

Hangsúlyozták: jelenleg sincs elég anyagi forrás a megelőzésre, tájékoztatásra, pedig eredményeket a korai felismeréssel lehetne elérni. Mint elhangzott, a hiányos tájékoztatás ma is sok abortuszt okoz.
Mivel az óvszer idegenkedést vált ki, és a helyes használatával kapcsolatban hiányos a fiatalok ismerete, marad tehát az egyéb fogamzásgátlás.

A tiniknek kifejlesztett hüvelyi gyűrűk minimális hormont tartalmaznak, és csak aktuális helyzetben van rá szükség.

A fiataloknak szánt, minimális hormontartalmú fogamzásgátló tabletták árban elérhetőek, és egyéb problémákra is megoldást jelent, mint az aknés bőr és a testsúlygondok.

 Bár háziorvos is felírhatja, a készítmény használatához elengedhetetlennek tartják a szakorvos vizsgálatát. Így figyelemmel is tudják kísérni a lányokat. A korábban belgyógyászati okokra hivatkozva ellenjavallt készítményekkel ellentétben ezek már megoldást jelentenek, mivel a mellékhatások körét teljesen leszűkítették, illetve elfogadhatóvá tették.
A tanácskozáson elhangzott: Debrecenben foglalkoztak először gyermeknőgyógyászattal, és a városban az elsők között végezték el az iskolás lányok szűrését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában