Helyi közélet

2007.11.27. 15:05

Mezőőri szolgálatot terveznek Hajdúnánáson

<p>Hajdúnánás-Lakossági fórumot is összehívtak a településen, ahol az érintettek elmondhatták véleményüket a mezőőri szolgálat megalakításáról. A szolgálat létrehozásáról a város képviselő testüle dönt.</p>


 A mezőőri szolgálat kialakítását sok gazdálkodó érzi szükségesnek a településen. Én magam is foglalkozom mezőgazdasággal, így tudom, mekkora szükség van a földek védelmére - mondta a NaplónakDombi Györgyönkormányzatiképviselő, a lakossági fórum szervezője.
Hajdúnánáson néhány napja fórumot tartottak a mezőőri szolgálat kialakításáról. A képviselő tudatta: a város életében a mezőgazdasági tevékenység meghatározó. Többen hivatásszerűen, családi gazdálkodóként, vállalkozóként vagy társasági formában űzik a termelést. Sokak teljes, vagy kiegészítő bevétele származik mezőgazdasági tevékenységből.
Jogsértések történnek a mezőgazdasági művelés alatt álló területeteken: lopnak például csemege- és árukukoricát, lucernát, vagy illegális hulladékot raknak le, esetenként nem megfeleően használják a dűlőutakat.

Nánáson 7 mezőőr

A fórumon elhangzott: a hektáronkénti éves díj a szántó esetében 600 forint, gyümölcsös esetén 3500 forint, míg gyep esetében 100 forint lesz a tervek szerint. A szolgálat megalakulásáról és a fizetendő díjakról a város képviselő testülete dönt november 29-i ülésén.
A Hajdúnánást környező településeken működik mezőőri szolgálat. Hajdúböszörményben 32 ezer hektárra 9 mezőőrt alkalmaznak, Hajdúdorog esetében 8 ezer 600 hektáron 5 mezőőr felügyeli a területeket. Hajdúnánáson a tervek szerin 7 mezőőr foglalkoztatásával lesz biztosítható a működési terület napi, rendszeres ellenőrzése.

Éves mezőőri szolgáltatási díj művelési áganként:

Hajdúböszörmény
-gyep: 100 forint/hektár
-szántó: 400 forint/hektár
-gyümölcsös, zártkert: 4000 forint/hektár

Hajdúdorog
-gyep:200 forint/hektár
-szántó:600 forint/hektár
(a gyümölcsöst nem különbözteti meg.)

Hajdúnánásra tervezett:
- gyep: 100 forint/hektár
- szántó: 600 forint/hektár
- gyümölcsös: 3500 forint/hektár





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában