A rendőri pálya szépségei

2024.04.04. 11:18

Negyven év szolgálatáról mesélt a nyugdíj előtt álló hajdú-bihari alezredes

Nagy Imre azt is elárulta, mi inspirálta a rendőri hivatásra.

Haon.hu

Nagy Imre büszke arra, hogy rendőr lehetett

Forrás: Szabó Gabriella / Zsaru Magazin

Nagy Imre alezredes, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője, március 1-jével vonult nyugdíj előtti rendelkezési állományba. Pályája során számos kalandban volt része, ezekről a Zsaru Magazinnak mesélt részletesen.

Mint elmondta, civil életének kezdetén vízforgató gépészként dolgozott, ám egy cikk a Magyar Rendőr magazinból megváltoztatta életét, és arra ösztönözte, hogy a rendőri pályát válassza. A kötelező katonai szolgálat miatt nem volt könnyű az útja, de kitartása és elszántsága végül gyümölcsözővé vált.

Határőrként kezdte pályafutását 1984-ben, majd sikeresen elvégezte a rendőriskolát. Kiemelkedő bevetések során tapasztalta meg a rendőri munka sokszínűségét és kihívásait. Számos rangot és kitüntetést szerzett, és hosszú éveken át vezette a megyei közrendvédelmi osztályt.

Nagy Imre-alezredes-rendőrség-vezető-nyugdij
Kossuth-szablya, melyet emlékbe kapott kollégáitól
Forrás: Szabó Gabriella / Zsaru Magazin

Tömegverekedés, Queen és Forma-1 egy évben

Az 1986-os év eseményeire részletesen is kitért. – Szeptember 29-én volt a kubaiak szüreti bálja, amely egy hatalmas tömegverekedésbe torkollott. Csak nagy nehézségek árán lehetett megfékezni a tömeget. Ez volt az első kemény, fizikai beavatkozást igénylő bevetésem. Abban az esztendőben tartott koncertet a Queen, Magyarországon akkor rendezték meg az első Forma–1-es futamot is, valamint a labdarúgó-válogatott a Népstadionban fölényes győzelmet aratott Brazília felett több mint 70 ezer néző előtt, 3–0-ra nyertünk. Mindhárom helyszín biztosításában részt vettem. Megtapasztalhattam, hogy milyen, amikor több tízezer ember áll veled szemben – mondta többek között a magazinnak adott interjújában.

rendorseg-alezredes-nagy imre-vezeto-visszavonulas
40 évi szolgálat alatt sok jó barátot szerzett
Forrás: Szabó Gabriella / Zsaru Magazin

Végigjárta a ranglétrát, sok elismerést kapott, budapesti szolgálata után 1991-ben csatlakozott a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitánysághoz. 2005-ben került a megyei közrendvédelmi osztályra, majd 2008-ban kinevezték osztályvezetőnek, amelyet tizenhat évig irányított. Végül, 2024. március 1-jén úgy határozott, hogy kérelmezi a nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezését. Mint mondta, kollégáitól levélben köszönt el, a búcsúbankettjét március 8-án tartotta.

Búcsúját méltóképpen ünnepelték a kollégák, akik közül sokan elismerésüket és tiszteletüket fejezték ki iránta. Büszkesége nem csupán a saját sikereire korlátozódik, hanem arra is kiterjed, hogy a pályára lépését követően fia is rendőr lett, és közelmúltban életet mentett szolgálat közben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában