Tárgyalás

2024.04.26. 11:51

Másodfokon a szerb testvérpár ügye, akik egy ékszerbolt kirablásával próbálkoztak Debrecenben

Haon.hu

A testvérpárt több évre kiutasították Magyarországról

Forrás: Napló-archív

Korábban már többször is beszámoltunk arról a 2022 januárjában történt esetről, amikor egy szerb testvérpár próbált meg kirabolni egy ékszerboltot, majd egy sárga Fiat Seicento-val menekülve több autót összetörtek Debrecen belvárosában. Mivel a Debreceni Törvényszék ítélete ellen a vádlottak és az ügyész is fellebbeztek, másodfokon folytatódik a büntetőper május 2-án a Debreceni Ítélőtábla bírósága előtt. Mint emlékezetes, az ékszerbolt tulajdonosának ellenállásán hiúsult meg a rablás.

Debrecen szerb ékszerbolt rablás ítélőtábla
A Debreceni Törvényszék ítélethirdetésén a szerb testvérpár, akik egy ékszerbolt kirablásával próbálkoztak (középen a tolmács)
Forrás:  Napló-archív

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a szerb testvérek 2022 januárjában Debrecenben az ismerőseiket keresték fel. Az idősebb férfi a belvárosban felfigyelt egy kis ékszerboltra, ahol csak egy személy dolgozott. A férfi bement az üzletbe és azt a látszatot keltette, hogy aranyláncot akar vásárolni, közben felmérte a környezetet, illetve a bolt árukészletét. Végül megállapodott az eladóval, hogy vastagabb ékszert szeretne, amit a sértett megrendelt számára.

A testvérpár ezt követően megbeszélte, hogy az ékszerboltot kirabolják.

Az ékszerbolt tulajdonosa ellenállt

A rablás napján az idősebb férfi bement és az egyedül lévő sértettől kérte, hogy mutassa meg neki a kirakatban lévő aranyláncokat. Eközben lépett be a helyiségbe a társa, aki a nála lévő gáz-riasztó fegyvert a sértettre fogta. A sértett közölte a vádlottakkal, hogy vigyék el az üzletben található értékeket, azonban ennek ellenére a két vádlott rátámadt a férfira. Ököllel többször megütötték a fejét és egy 83 darab, csaknem 4,5 millió forint értékű aranygyűrűt tartalmazó tálcát beletettek a magukkal vitt sporttáskába. 

A bűncselekményt észlelte az utcán egy járókelő, aki értesítette a rendőrséget. A bántalmazott eladó szívós ellenállásának, bátorságának köszönhető, hogy a vádlottak a táskát nem tudták magukkal vinni, még a gáz-riasztó fegyvert is a helyszínen hagyták, majd elmenekültek egy, a közelben leparkolt Fiat Seicento típusú gépkocsival. Debrecen belvárosában üldözték őket a rendőrök, a vádlottak pedig több parkoló gépjárműnek is nekiütköztek.  

Fellebbeztek a szerb rablók

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2023 novemberében az elsőrendű vádlottat, mint többszörös visszaesőt társtettesként, jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérlete és társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérlete miatt 10 év fegyházbüntetésre ítélte. A másodrendű vádlottra ugyanezen vádak alapján 7 év 6 hónap fegyházbüntetést szabott ki. 

A vádlottakat a törvényszék 10, valamint 8 évre kiutasította Magyarország területéről.

Az elsőrendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható, míg társa a büntetés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek  – olvasható a Debreceni Ítélőtábla közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában