Ítélet

2024.03.07. 09:25

Seicentós üldözés: ezért kér súlyosabb büntetést az ügyészség a szerb testvérekre

A Debreceni Törvényszék a vádlottakat a fegyházbüntetés mellett 10, illetve 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra is ítélte.

Haon.hu

Az ügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt

Forrás: Napló-archív

Az ítélet jelentős súlyosítását indítványozta a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség azzal a szerb testvérpárral szemben, akik miután megpróbáltak kirabolni egy ékszerboltot, egy sárga Fiat Seicento-val menekülve több autót összetörtek – olvasható a főügyészség közlésében.

A vádlottakat a Debreceni Törvényszék fegyveresen, jelentős értékre elkövetett rablás bűntettének kísérletében, valamint súlyos testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért a többszörös visszaeső elkövetőt 10 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, míg testvérét 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A törvényszék a vádlottakat 10, illetve 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra is ítélte.

Az ítélet szerint a testvérek 2022 januárjában Németországból Szerbiába történő hazautazásuk során úgy döntöttek, hogy néhány napot Debrecenben töltenek ismerőseiknél. Mivel az idősebb vádlottat egy korábbi bűncselekmény miatt kiutasították Magyarország területéről, ezért ismerősével autót cserélt abban bízva, hogy a magyar rendszámú autóval nagyobb eséllyel kerülheti el a rendőri ellenőrzéseket. A büntetett előéletű vádlott bement egy kis ékszerboltba, ahol csak a sértett dolgozott és vásárlási szándékot színlelve aranyláncot keresett, majd megállapodott a tulajdonossal, hogy egy hét múlva ismét érdeklődik. Ezt követően testvérével elhatározták, hogy az ékszerboltot kirabolják. 2022. január 27. napján  tervük végrehajtása érdekében visszatértek a város központjában lévő ékszerboltba, ahol a testvér az eladóra szegezte a magával vitt gáz-riasztófegyvert és mindketten ütni-verni kezdték a férfit. Az eladó próbált védekezni, dulakodás alakult ki közöttük, amire egy utcán sétáló nő felfigyelt, és telefonon értesítette a rendőröket. Ezt észlelve a testvérek elfutottak, hátrahagyva a fegyvert és az időközben ékszerekkel telerakott táskájukat. A közelben parkoló sárga Fiat Seicento-val menekülni kezdtek az időközben kiérkező rendőrök elől, azonban pár perccel később - miután a saját autójukon kívül még 3 gépkocsit összetörtek -, a testvérpárt elfogta a rendőrség.

Forrás: Napló-archív

Az ítélet ellen az ügyészség a vádlottak terhére jelentős súlyosításért, míg az elkövetők és védőik elsősorban felmentésért és eltérő tényállás megállapítása végett, másodsorban enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Véglegesen kiutasíthatják egyiküket

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság a súlyosító és enyhítő körülményeket nem a tényleges súlyuknak megfelelően vette figyelembe, emiatt indokolatlanul enyhe büntetést szabott ki a vádlottakkal szemben, amely a büntetési célok elérésére nem alkalmas. A büntetett előéletű vádlott kiutasítás hatálya alatt követte el az újabb, jelentős tárgyi súlyú bűncselekményeket. Tettéből egyértelműen arra kell következtetni, hogy a külföldi állampolgárságú vádlott Magyarország törvényeit teljes mértékben semmibe veszi, azokat magára nézve nem tartja kötelezőnek, ezért vele szemben végleges hatályú kiutasítás is indokolt.

Az ügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában