Debreceni ékszerrablás

2023.01.06. 10:38

Ennyi időre kerülhetnek parkolópályára a seicentós rablók

8 és 10 év fegyházbüntetést kér az ügyészség a szerb testvérpárra.

Forrás: Napló-archív

Csütörtökön kezdődik a bírósági eljárás annak a szerb testvérpárnak az ügyében, akik egy éve megpróbáltak kirabolni egy debreceni ékszerboltot.

Társtettesként, fegyveresen, jelentős értékre elkövetett rablás bűntettének kísérlete és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az ügyészség a két férfivel szemben a Debreceni Törvényszék pénteki közlése szerint; január 12-én előkészítő ülést tart a bíróság.

A vádirat szerint a szerb testvérek 2022 januárjában átutazóban tartózkodtak Magyarországon, Debrecenben az ismerőseiket keresték fel. Az idősebb férfi január 20-a körül Debrecen belvárosában felfigyelt egy kis ékszerboltra és megfigyelte, hogy ott kizárólag egy személy dolgozik. A férfi bement az üzletbe és azt a látszatot keltette, hogy aranyláncot akar vásárolni, közben felmérte a környezetet, illetve a bolt árukészletét. A vádlott végül megállapodott az eladóval, hogy vastagabb ékszert szeretne, amit a sértett megrendelt számára.

Forrás: Napló-archív

A testvérpár ezt követően megbeszélte, hogy a kiszemelt ékszerboltot kirabolják. Az idősebb férfi szerzett egy gáz-riasztó fegyvert, a testvére pedig magával vitt egy sporttáskát és több gyorskötözőt, majd 2022. január 27-én a nyitást követően megjelentek a sértett ékszerüzletében. Először az idősebb férfi ment be, és az egyedül lévő sértettől kérte, hogy mutassa meg neki a kirakatban lévő aranyláncokat. Eközben lépett be a helyiségbe a társa, aki a nála lévő gáz-riasztó fegyvert a sértettre fogta. A sértett ekkor közölte a vádlottakkal, hogy vigyék el az üzletben található értékeket, azonban ennek ellenére a két vádlott rátámadt a férfira, ököllel többször megütötték a fejét és a 83 darab, közel 4,5 millió forint értékű aranygyűrűt tartalmazó tálcát beletették a sporttáskába. A bántalmazott eladó erőteljesen igyekezett megakadályozni a táska elvitelét, ezért a vádlottak azt és a gáz-riasztó fegyvert is a helyszínen hagyták, majd elmenekültek a helyszínről – tartalmazza a vád.

A vádlottak a közelben leparkolt Fiat Seicento típusú személygépkocsihoz futottak, miközben két járókelő próbálta őket utolérni. A szerb vádlottak beültek a gépkocsiba, majd azzal elhajtottak. Elfogásukra több egységet is bevetett a rendőrség, Debrecen belvárosában üldözték rendőrök a vádlottakat, akiket 10 óra 30 perc körül fogtak el, miután a testvérek a meneküléshez használt gépkocsival a Csapó és Bercsényi utcák sarkán parkoló több gépjárműnek nekiütköztek és azokat megrongáltak.

Forrás: Napló-archív

A bűncselekmény elkövetésének időpontjában az ékszerboltban több mint 48 millió forint értékű ékszer és közel 4 millió forint készpénz volt, amelyet a vádlottak meg akartak szerezni.

Forrás: Napló-archív

A sértettnek a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek, azonban figyelemmel a bántalmazás módjára, intenzitására és kitartó jellegére fennállt a nyolc napon túl gyógyuló sérülés bekövetkezésének lehetősége.

Az ügyészség az elsőrendű vádlottal szemben 10 év, míg a másodrendű vádlottal szemben 8 év fegyházbüntetést indítványozott, amennyiben az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesznek és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról. 

HBN

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában