Fotókkal, videóval

2022.01.29. 14:59

Hatvan utcai rablás: letartóztatták a szerb testvérpárt

Az egyik férfi úgy követhette el a bűncselekményt, hogy korábban kiutasították Magyarországról.

Az autós üldözés a Csillag utcán ért véget | Forrás: Napló-archív

A Debreceni Járásbíróság nyomozási bírója január 29-én egy hónapra elrendelte annak a két szerb férfinak a letartóztatását, akikkel szemben fegyveresen, erőszakkal, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel megvalósítva elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt indult büntetőeljárás. A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a gyanúsítottak jelenlétének biztosítása, a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében indítványozta a bíróságnál a letartóztatásukat. A járásbíróság megállapítása szerint az ügyészi indítvány megalapozott – olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében.

A rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a gyanúsítottak előzetesen megállapodtak abban, hogy a 46 éves férfi által egy korábban végzett terepfelmérést követően ékszereket és készpénzt fognak eltulajdonítani egy debreceni ékszerboltból. A testvérpár január 27-én 10 óra körül megjelent a Debrecen, Hatvan utcában lévő ékszerboltnál a bűncselekmény elkövetése céljából.

Mint a bírósági közlemény részletezi, a gyanúsítottak a rablás véghezvitele érdekében sporttáskát, kötözőzsineget, illetve gázriasztó fegyvert vittek magukkal, az elkövetéséhez ismerősük kapcsolatát felhasználva gépjárművet is szereztek. Amikor a 46 éves gyanúsított belépett az ékszerüzlet eladóterébe, ott a sértett figyelmét vásárlási szándékkal elterelte. A gyanúsított testvére, a 37 éves férfi szintén bement az üzletbe, majd ott azonnal rászegezte a sértettre a nála lévő fegyvernek látszó tárgyat.

A sértett ekkor közölte a gyanúsítottakkal, hogy mindent vihetnek, ennek ellenére ezt követően a szerb állampolgárok a sértettre támadtak, őt ököllel megütötték, majd rugdosni kezdték.

Eközben a gyanúsítottak az ékszerüzlet előadópultjára kihelyezett tálcában lévő ékszereket beseperték a sporttáskába, mindeközben a sértettet folyamatosan bántalmazták. A sértett erőteljes védekezése és ellenállása következtében a gyanúsítottak az eltulajdonítani szándékozott ékszereket nem tudták magukkal vinni, a fegyvert és a sporttáskát is a helyszínen hagyták, és elmenekültek az üzletből.

 

Rendőrségi üldözést követően, rövid időn belül elfogták őket Debrecen belvárosában.

A bíróság álláspontja szerint a személyi szabadságot korlátozó bírói engedélyes kényszerintézkedés különös okai a két férfi esetében megállapíthatóak. A gyanúsítottak a bűncselekmény elkövetése után a helyszínről elszöktek, üldözést követően fogták el őket, így megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, illetve elrejtőznének. Mindketten külföldiek, szerb állampolgárok, így tartózkodási helyük ismeretlenné válna a kényszerintézkedés elrendelése nélkül – írja a törvényszék.

 

Emellett közölték:

a 46 éves gyanúsított Magyarországon többszörösen büntetett előéletű, eddig már több alkalommal követett el vagyon elleni bűncselekményeket ékszerüzletek sérelmére. Jelen bűncselekményt úgy követte el, hogy Magyarország területéről kiutasítás hatálya alatt állt.

Az ő esetében megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, akár hasonló jellegű erőszakos vagyon elleni bűncselekményt követne el. A 37 éves testvére vonatkozásában ugyancsak megalapozottan feltehető, hogy rendezetlen életvitelére, megélhetési forrásának hiányára tekintettel újabb, akár erőszakos vagyon elleni bűncselekményt követne el.

 

A végzés végleges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában