Már nem lehetett megmenteni

2024.04.12. 10:56

Azért kellett meghalnia a hároméves hajdú-bihari kislánynak, mert túl hangosan sírt

A fiatal fiú többször is hason ütötte a gyereket, aki nem élte túl a bántalmazást.

Haon.hu

Tragikus ügyet tárgyal jövő szerdán a Debreceni Ítélőtábla

Forrás: illusztráció / MW-archív

A Debreceni Ítélőtábla április 17-én tárgyalja annak a fiatal fiúnak az ügyét, aki a vád szerint úgy megvert egy hároméves kislányt Hajdú-Biharban, hogy a gyermek belehalt a sérüléseibe.

Az ítélőtábla pénteki közleményében emlékeztetett az elsőfokú bíróság által megállapított tényállásra. E szerint a fiatalkorú fiú az egyik hajdúszoboszlói gyermekotthonból szökésben volt, amikor 2021 októberében már körülbelül tíz napja az édesapja családjánál tartózkodott. Aznap reggel a férfi és párja dolgozni indultak, azonban előzetesen megbeszélték a nő testvérével, hogy rá fogják bízni a gyermekeket addig, amíg haza nem érnek a munkából. A szomszédban lakó rokon azonban váratlan elfoglaltsága miatt mégsem tudta elvállalni a gyermekek felügyeletét, ezért a szülők a két gyermek felügyeletével a vádlottat bízták meg, ahogy ez már korábban is történt, ha más nem tudta elvállalni, hogy vigyázzon a gyerekekre – áll a bírósági közleményben.

Idegesítette a sírás

A férfi adott egy mobiltelefont is a fiának abból a célból, hogy szükség esetén azon tartani tudják a kapcsolatot. Időközben felkelt a hároméves kislány, aki hiányolni kezdte a szüleit, ezért folyamatosan sírt. A vádlott először próbálta őt nyugtatni, azonban kezdte nagyon idegesíteni a gyermek sírása, ezért az ekkor már majdnem 15 éves vádlott többször ököllel megütötte az életkora miatt fizikai ellenállást kifejteni nem tudó sértett hasát, azért, hogy a sírást abbahagyja. A sértett mindegyik ütés után hátrébb tántorodott, majd az ütések hatására nekiesett a kályhának és abbahagyta a sírást. Ekkor a vádlott odalépett a sértetthez, akit lefektetett az ágyára, majd tejet adott neki egy cumisüvegben és magára hagyta, amíg kiment a ház elé cigarettázni. Egy idő után a vádlott visszament a házba, azonban ekkor azt látta, hogy kiskorú sértett egy másik ágyon fekszik a hátán.

A fiú szólongatta a sértettet, mivel azonban a kislány mozdulatlanul feküdt és nem reagált, ezért ijedtében átszaladt a szomszédban lakó nőhöz, aki azonnal beszaladt lakóházba, majd meglátta a hátán fekvő mozdulatlan gyermeket. Ezután értesítették a sértett szüleit és a mentőket. A helyszínre érkező orvos azonnal megkezdte a gyermek újraélesztését, azonban már nem sikerült.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2023 októberében a vádlottat halált okozó testi sértés bűntette miatt négy év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész téves jogi minősítés miatt súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában