Elképesztő jelenetek

2024.04.12. 09:41

Kíméletlen roncsderbivé fajult az esti autós üldözés Debrecenben

A gyanútlan járókelők akár azt is hihették volna, hogy filmet forgatnak a Nagyerdő környékén. Pedig nem így volt, egy férfi vette üldözőbe a volt barátnőjét. Megszületett a jogerős ítélet a hajsza ügyében.

Haon.hu

Egy teljes kört tettek meg úgy a körforgalomban, hogy az egyik autó tolta a másikat

Forrás: Debreceni Törvényszék

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság április 11-én tanácsülésen hozott határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki autójával üldözőbe vette volt barátnőjét Debrecenben, ezzel veszélyeztetve a közúti közlekedést, áll a törvényszéki közleményben.

A másodfokú bíróság a közúti veszélyeztetés bűntette és garázdaság vétsége miatt indult büntetőeljárásban helybenhagyta a Debreceni Járásbíróság tavaly szeptemberi ítéletét. A vádlottat a törvényszék jogerősen 50 nap elzárásra és 240 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Kilométereken át tartott a hajsza

Az ítélet szerint a vádlott 2021. december 14-én 18 óra 45 perc körül egy BMW-vel közlekedett Debrecenben, a Martonfalvi utcán, amely során követte a korábbi barátnője szintén BMW típusú autóját. A nő nem egyedül volt az autóban, két ismerőse is vele utazott. A vádlott a gépjárművével utolérte, majd szándékosan hátulról nekiütközött az előtte közlekedő személygépkocsinak. A férfi üldözőbe vette volt barátnőjét, akinek gépkocsijába a Dóczy József utcában hátulról ismét nekiütközött. A sértett egy közeli autóbuszmegállóban lehúzódott, ezt észlelte a vádlott, és az autója oldalával nekihajtott a nő járművének. A megrémült nő ekkor gázt adott, és a Pallagi út irányába indult. A vádlott a nő nyomába eredt, majd az Auguszta előtt lévő parkolóban újra nekiütközött a sértett gépkocsija hátsó részének.

A két gépkocsi a Nagyerdei körúton jobbra kanyarodott, majd az Egyetem tér irányába haladtak. Az ott található körforgalomba mind a ketten behajtottak. A sértett a körforgalmat a Dóczy József utca irányába akarta elhagyni, ekkor a vádlott gépkocsijával újra nekihajtott a nő autójának, amit tolni kezdett. A körforgalomban egy teljes kört így tettek meg, majd a Dóczy József utca felé haladtak.

Forgalmi okból a Bolyai utcai kereszteződés előtt a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt mindketten megálltak, ekkor a vádlott kiszállt az autójából, és odaszaladt volt barátnője járművéhez, amelynek ráütött a hátsó szélvédőjére. A férfi agresszív, kirívó viselkedése alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást, riadalmat váltson ki. Az esetről értesítették a rendőrséget, közben a megrémült nő a gépkocsijával elhajtott a Bolyai utca irányába azért, hogy az időközben úton lévő rendőrök a vádlottat intézkedés alá tudják vonni. A vádlott kitartó jelleggel üldözte volt barátnőjét, a rendőri intézkedésig mintegy 4,2 kilométert tettek meg. Személyi sérülés nem történt, azonban a vádlott közlekedési magatartása közvetlen módon veszélyeztette a másik gépjárműben tartózkodó személyek életét, testi épségét – áll a közleményben.

debrecen bmw autós üldözés
Forrás: Debreceni Törvényszék

Mindenben megerősítették a járásbíróságot

Dr. Kovács Péter, a büntetőtanács elnöke korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, amelyet az ügyészség akkor tudomásul vett, kizárólag a vádlott jelentett be enyhítés érdekében fellebbezést. A bíróság álláspontja szerint a kiszabott büntetés neme és mértéke – amely egyébként megegyezett az ügyészég mértékes indítványával – is helyes, az elzárás tartama elegendő az egyéni és a generális prevenció elveinek érvényesüléséhez. A másodfokú bíróság egyetértett továbbá a járásbíróság által megállapított enyhítő és súlyosító körülmények körével. A vádlott magatartásával több személyt veszélyeztetett, a bűncselekményt kitartó szándékkal követte el, ugyanakkor a férfi a beismerő nyilatkozatot tett a járásbíróságon, valamint időközben született egy kiskorú gyermeke, akinek eltartásáról gondoskodnia kell – olvasható a közleményben.

A döntés jogerős.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában