A rendőrséget kérdeztük

2024.03.11. 07:00

Megéri-e menekülni, ha a parkolóban meghúztuk másnak a kocsiját?

Mit kockáztat a cserbenhagyó sofőr, mit tehet ilyen esetben a szemtanú?

Hajnal László

Akár bűncselekmény is lehet a segítségnyújtás elmulasztása

Forrás: illusztráció / MW-archív

A közösségi média és a debreceni Facebook-csoportok valósággal lubickolnak azokban a bejegyzésekben, melyek arról szólnak, hogy valaki lefotózza vagy videóra veszi, miközben egy áruházi parkolóban, az út szélén véletlenül nekitolat egy szabályosan parkoló járműnek, majd a felelősség alól kibújva elhajt. Mindezt anélkül, hogy a KRESZ- és az etikai szabályokat betartva hátrahagyná a károsult számára az elérhetőségét, és ezzel elismerné tettét.

A hasonló bejegyzések vegyes reakciókat váltanak ki. Míg sokan „vamzert” kiáltanak, és azokat dorongolják le, akik leleplezik a bűnöst, mások szerint az a helytelen, ha az elsunnyogó sofőrt segítjük a vétlen járműtulajdonos helyett. Mert ugyebár, amíg az embernek nem a saját autójával történik ilyesmi, addig azokat démonizálják, akik segítenek felderíteni a tettest.

A segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény is lehet

Hogy a baleset okozójaként vagy tanúként mi a helyes reakció ilyen esetben, milyen büntetést kockáztat az, aki menekülőre fogja, arról a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságot kérdeztük.

A rendőrség sajtóosztálya kifejtette, a KRESZ rendelkezik arról, hogy milyen kötelezettségei vannak egy állampolgárnak közúti közlekedési baleset bekövetkezésével kapcsolatban. Ha a baleset halált vagy személyi sérülést okozott, haladéktalanul értesíteni kell a rendőrséget, és a lehetőséghez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről. Hangsúlyozzák,

ez a kötelezettség mindenkit terhel, függetlenül attól, hogy a balesetben érintett volt, vagy sem, illetve járművezető, utas vagy gyalogos volt-e. Ha ennek nem teszünk eleget, akár bűncselekményt is megvalósíthatunk segítségnyújtás elmulasztása miatt.

A rendőrség kitért arra is: ha mindössze anyagi kár keletkezik egy közlekedési balesetben, a hatóság értesítése csak akkor kötelező, ha az egyik fél ezt igényli. Ekkor a rendőrök kiérkezését meg kell várni. Amennyiben az érdekeltek szerint nem szükséges a rendőri közreműködés, arra is van lehetőség, hogy a közúti balesettel kapcsolatos felelősségi kérdéskörben megegyezzenek, ebben az esetben személyazonosságukat kölcsönösen igazolják.

Ha a baleset folytán megrongálódott jármű vezetője nincs jelen, a kárt okozó járművezető köteles biztosítója nevét és személyi adatait arra alkalmas módon hátrahagyni és a károkozás tényét a biztosítónak bejelenteni – írják. Hozzáfűzik, a közforgalom számára megnyitott áruházi parkolókban – függetlenül attól, hogy nyitott vagy zárt térben történt a károkozás – a KRESZ érvényes, tehát amennyiben egy járműnek nekiütköznek, szabálysértés valósul meg, de adott a lehetőség a megegyezésre. Ha a terület magánterületnek minősül, a polgári jog szabályait kell alkalmazni.

Mit tegyen, aki cserbenhagyásos baleset szemtanúja?

Megkérdeztük, szemtanúként helyes-e, ha valaki a közösségi médiában posztol a balesetről. Felhívták a figyelmet, a közzétett adatok esetében körültekintően kell eljárni, mivel adatvédelmi szabályokat szeghetünk meg.

A legjobb, ha az adott időpontot, eseményt és a károsult jármű rendszámát tesszük közzé, megadva a lehetőségét annak, hogy a károsult felvegye velünk a kapcsolatot. Hozzáteszik, érdemes kerülni a személyeskedést és a véleménynyilvánítást.

Kitértünk arra is, mi a helyes magatartás, ha a szemünk láttára okoznak sérülést egy magára hagyott járműben. Ilyenkor a tanú erkölcsi alapon dönthet, hogy hátrahagyja-e a személyes elérhetőségét vagy sem. Megjegyzik, a gyakorlatban jól alkalmazott szokás, hogy a tanú az ablaktörlő lapát alatt nevét, e-mail-címét, illetve telefonszámát hagyja hátra a későbbi bizonyítás érdekében. Néhányan a balesetet okozó jármű rendszámát is felírják, a károsult számára ez nagyon fontos információ a későbbi kárrendezéshez. Ezzel tulajdonképpen a KRESZ-ben megfogalmazottakat teljesítik.

Mit kockáztat, aki elhagyja a baleset helyszínét?

Anyagi káros baleseteknél a helyszínről adatainak hátrahagyását elmulasztó járművezető ellen a károsult bejelentést tehet a rendőrségen, mellyel összefüggésben előkészítő eljárás indul. Ennek az eljárásnak a részeként tanúkutatás, adatgyűjtés, kamerafelvételek elemzése történik, majd szabálysértési eljárás indul – áll a rendőrség válaszában.

Egy biztosítással foglalkozó debreceni szakembertől érdeklődtünk, mennyivel növekedhet a kötelező biztosítása a balesetet okozó félnek, ha becsületesen felvállalná a károkozást. Elmondta, a baleset mértékétől függ, de kisebb kár esetén évente tízezer forintos lehet a károkozói pótdíj. Hozzátette, egyértelműen nagy segítség, ha a kárt szenvedett sofőr rendelkezik CASCO-biztosítással, hiszen ilyen esetben a biztosító megtéríti a keletkezett kárt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában