Jogerős ítélet

2024.03.19. 13:34

Súlyosították a debreceni hajléktalan büntetését, aki bódult állapotban bántalmazott egy másik férfit

A sértett életét a kórházi kezelés sem mentette meg.

Haon.hu

Súlyosították az ítéletet, tizenkét évre módosult a büntetés

Forrás: MW-archív

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2023 októberében a vádlottat emberölés bűntette miatt tíz év börtönbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott a szabadságvesztés büntetésből feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett - közölte a Debreceni Ítélőtábla.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2022 szeptemberében már ittas, illetve kábítószertől befolyásolt állapotban Debrecenben az egyik belvárosi étterem előtt beszélgetett másik két, szintén ittas állapotban lévő hajléktalannal. Kis idő múlva a vádlott szóváltásba keveredett a sértettel, mert nehezményezte, hogy nem szokta őt alkohollal megkínálni. A sértett, hogy elkerülje a további vitát nem válaszolt. A vádlott ekkor megígérte, hogy nem bántja a sértettet, és megkérte a társaságban lévő másik férfit, hogy hozzon neki a dohányboltból cigarettapapírt. A férfi távollétét kihasználva a vádlott egy zsákvarrótűvel megkarcolta a sértett fejét. Azonban ittas és bódult állapota miatt az a meggyőződése alakult ki, hogy a sértett a korábbi haragosa édesapja lehet, ezt számon is kérte rajta. Majd feldühödött, önkontrollját elveszítette, nagyerővel rátérdelt a sértett mellkasára, és többször ököllel ütötte a fejét. Majd eltávolodott a sértettől, de visszaszaladt és újra bántalmazta a sértettet. A telefonos bejelentések alapján kiérkező rendőrök a detoxikálóba szállították a vádlottat. A sértett több mint egy hónapos kórházi gyógykezelés után elhunyt.

A Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette tanácsa a vádlott szabadságvesztés büntetését 12 évre súlyosította. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a tényállást és a cselekmény minősítése is törvényes. Az ítélőtábla alaposnak találta az ügyészség súlyosítás iránti fellebbezését. A vádlott a belvárosban, közterületen, járókelők szeme láttára követte el a bűncselekményt. Az ítélőtábla által súlyosított 12 éves időtartalmú szabadságvesztés, már alkalmas a büntetési célok eléréséhez. 

Az ítélet jogerős.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában