Sziréna

2024.02.08. 12:32

Több mint 500 embertől csalt ki pénzt az online csaló – debreceni áldozata is volt

A bűncselekményekkel összesen több mint 18 millió forint kárt okozott. Négy év próbaidőt kapott.

Haon.hu

Elsősorban ruhákat, cipőket kínált eladásra

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Büntetővégzés meghozatalával – tárgyalás mellőzésével – ítélt el a Debreceni Járásbíróság egy biatorbágyi férfit 60 rendbeli csalás bűntette és 474 rendbeli csalás vétsége miatt – tudatta közlésében a Debreceni Törvényszék csütörtökön.

Büntetővégzésében a bíróság a büntetlen előéletű vádlottat 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottal szemben 961.800 forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt.

A járásbíróság a magánfelek által előterjesztett polgári jogi igényeket egyéb törvényes útra utasította.

10-20 napos szállítást ígért

Az ítélet szerint a vádlott 2021. év elején az egyik internetes közösségi oldalon két név alatt egy profilt hozott létre, amely alatt eladásra kínált különböző termékeket, elsősorban ruhákat, cipőket. A termékekről fényképeket is feltöltött, amelyeket egy honlapról töltött le. A vádlott a hirdetésére jelentkezőkkel felvette a kapcsolatot, majd 10-20 napos szállítást ígért nekik, amennyiben a vételárat előre átutalják részére.

A biatorbágyi férfi eleinte néhány alkalommal a tőle megvásárolni kívánt terméket arról a honlapról megrendelte, ahonnan a fotókat is letöltötte. A férfi annyit csinált, hogy a tőle rendelő személyek címére kérte a termék kézbesítését. A vádlott gyorsan rájött arra, hogy ez nem fog működni, mivel hosszú időt vett igénybe a kézbesítés, valamint egyéb problémák is akadtak, a megrendelt termékek nem érkeztek meg.

A vádlott 2021 májusától az általa továbbra is eladóként meghirdetett termékeket már meg sem rendelte, mivel azonban anyagi körülményei abban az időszakban rosszra fordultak, így a hirdetéseire jelentkező sértettekkel változatlanul felvette a kapcsolatot, és megígérte, hogy az általuk megvásárolni kívánt termékeket rövid határidőn belül megküldi, holott azok továbbra sem álltak a rendelkezésére, továbbá azok beszerzése nem is állt szándékában.

Debrecenből érkezett az első feljelentés

Az akkor 19 éves vádlott a sértetteket a tévedésbe ejtette, az általuk előre átutalt összegeket teljes egészében felélte, majd egy idő után a reklamáló, pénzüket visszakövetelő sértettek részére – az újabb sértettektől érkezett utalásokból – visszautalta a nekik okozott károk összegét. A fiatal férfi a terhére rótt bűncselekmények elkövetését beismerte. Az ügyben a legelső feljelentést Debrecenben tette az egyik sértett, így az ország több helyéről is ide lett egyesítve több száz ügy, amelyben a nyomozást a Debreceni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatta le.

A vádlott a bűncselekményekkel összesen több mint 18 millió forint kárt okozott, amelyből – a vádlott által a büntetőeljárás megindulását követően egyes sértettek részére teljesített visszautalásokkal – 15 millió forint megtérült. A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. A 2024. január 3-án meghozott büntetővégzés a napokban jogerőre emelkedett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában