haon.hu PODCAST

2024.01.25. 07:00

A ladányi lépcsőfutó bajnok nem ijed meg a rázós helyzetektől – Fegyverneki Mátéval beszélgettünk

Fegyverneki Máté püspökladányi tűzoltó számtalanszor bebizonyította már, hogy nem csak az ereje, de a szíve is a helyén van.

Gubányi Patrik

Fegyverneki Máté, püspökladányi tűzoltó számtalanszor bebizonyította már, hogy nem csak az ereje, de a szíve is a helyén van

Forrás: Fegyverneki Máté-archív

Fegyverneki Máté neve nem ismeretlen Hajdú-Biharban sem, hiszen folyamatosan csinál valami olyat, ami nem hétköznapi, természetesen a legjobb értelemben véve. A tűzoltó varázsolt már beteg gyermekek arcára mosolyt Mikulásként, valamint segítkezett a törökországi földrengés után a HUNOR  Mentőszervezet tagjaként. Ezek mellett ügyességét is számtalanszor megcsillogtatta már lánglovagoknak rendezett különböző versenyeken. Január közepén a Tower-Run Berlin elnevezésű sporteseményen 465 lépcsőfokot küzdött le, és 3 perc 37 másodperc alatt ért fel a berlini magas épület 29. emeletére.

A lánglovag a Haon megkeresésére beszámolt a legrázósabb eseteiről, arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében a sport, valamint arra is kitért, hogy miért fontos számára, hogy segítsen a kórházban ápolt lurkóknak.

– Több mint 15 éve vagyok tűzoltó, és nagyon sok káresetnél voltam, melyek által sokat tanulhattam, fejlődhettem. Az egyik legizgalmasabb eset a törökországi földrengés utáni mentőakció volt, ahol egy hét alatt több mint háromezer utórengés volt, így sokat kellett romok alatt tartózkodnunk. Itt a szerencsére és Istenre bíztuk magunkat, hisz veszélyben voltunk, de éppen ezért vagyunk többen, hogy csapatként tudjunk egymásra vigyázni és támaszkodni.

A családomnak nem szoktam részletesen beszámolni a veszélyes helyzetekről, hogy megóvjam őket a felesleges idegességtől és aggodalomtól. Pontosan tudják, hogy mindig próbálok felkészülten és elővigyázatosan megérkezni az adott helyszínre, ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy forrófejű vagyok, így szeretek elől lenni minden káresetnél

– mutatott rá Fegyverneki Máté.

Január közepén a Tower-Run Berlin elnevezésű sporteseményen 465 lépcsőfokot küzdött le
Január közepén a Tower-Run Berlin elnevezésű sporteseményen 465 lépcsőfokot küzdött le
Forrás: Fegyverneki Máté-archív

Mindig az új kihívásokat keresi

A püspökladányi lánglovag életének szerves része a sport, amit mi sem bizonyít jobban, hogy atlétikában, kispályás labdarúgásban, lépcsőfutásban és kismotorfecskendő-szerelésben is magyar bajnok a tűzoltók között.

– A sportban élem a mindennapjaimat, és mindig keresek új kihívásokat. A lépcsőfutás nagyon egyedi a tűzoltósport tekintetében, mert kőkemény fizikai erőnlétet igényel, valamint sok-sok embert próbáló felkészülést. A Tower-Run Berlin versenyt  immáron 22 éve rendezik meg, első körben civil futóknak szánták, majd később kiterjesztették a tűzoltók számára is. 

Nagyon nívós és kemény verseny volt. Harminc másodpercenként indítottak minket, és nagyon szűk helyen kellett bizonyítanunk, de szerencsére nekem sikerült a legjobban

 – hangsúlyozta Máté.

Hozzátette: a tizedik emeletig még egyszerűbb dolguk volt, de a tizennyolcadik szinttől már a fájdalommal is meg kellett küzdeniük. Elmondása szerint a szép eredményekkel a számára legfontosabb embereknek, a családjának szeretne bizonyítani.

Forrás: Fegyverneki Máté-archív

 

Az, hogy hogyan fogadta a családja a törökországi földrengésnél való segítkezését, milyen megmérettetésekre készül a közeljövőben, illetve miért fontos számára, hogy beteg gyermekeknek adományozzon, podcastünkből kiderül!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában