Gyógyító pillanatok

2023.12.06. 12:52

Tűzoltó szirénára cserélte a száncsengőt a Mikulás Debrecenben

Valóságos alpinista produkció közepette adták át a mikuláscsomagokat a lánglovagok.

Hajnal László

Minden évben várják a Tzoltómikulást

Forrás: Czinege Melinda

Egy tűzoltóautó tűnt fel szerdán délelőtt a Debreceni Egyetem Klinikai Központján, azonban ezúttal nem oltani érkeztek a katasztrófavédelem munkatársai, hanem ellenkezőleg: hogy fellobantsák a tüzet a Gyermekklinika betegeinek a szemében. A magasból mentő gépjármű ugyanis Tűzoltómikulást és segédjét szállította, akik valamennyi gyermekosztályt meglátogattak.

Mikulás szerepébe Csatári Gergő, míg a Lépcsőfutó Manó bőrébe Fegyverneki Máté bújt, aki zsákjában nem csokit, hanem hegymászó felszerelést cipelt. Nem elégedtek meg ugyanis annyival, hogy a tűzoltóautó kosarából integessenek, hanem valóságos akrobatikus mutatvánnyal készültek a gyermekek számára, akik kitörő örömmel fogadták a látványos produkciót. Pördültek, fordultak, himbálóztak a kötélen, miközben apró közönségük lelkesen tapsolt, és úgy tűnt, az osztályok nővérei sem vetették meg a műsort.

Természetesen Tűzoltómikulás nem érkezett üres kézzel, így a gyerekek édességgel teli csomagokat is kaptak a párostól.

Minden évben várják a Tűzoltómikulást

Egy-egy bevetés során előfordul, hogy gyermekek is sérülnek vagy érintettek egy adott káresetnél. Ilyenkor sok minden átértékelődik bennünk, és úgy gondoljuk, hogy az ünnepek alatt el kell jutnunk azokhoz a gyerekekhez is, akik ágyhoz kötöttek, vagy nem jöhetnek ki a szabad levegőre. Így őket is fel tudjuk vidítani kicsit, és egy kis ajándékot is át tudunk adni

 – mondta a Hajdú Online-nak Fegyverneki Máté.

A tűzoltótól megtudtuk, óriási siker a Tűzoltómikulás, minden évben minden gyermekosztályon várják őket. Elárulta, tavaly háromszor is újra le kellett talpalnia a tűzoltóautónak, hogy mindenkihez eljussanak. Az egyik helyen egy kisgyermeket éppen az érkezésükkor ébresztettek fel altatásból a műtétet követően. A gyermek elsírta magát, hogy lemaradt a Mikulásról, azonban az ő kedvéért visszatértek az osztályhoz, és újra felszereltek az épület előtt.

– Hiszek abban, hogy ez nagyon sokat jelent a gyerekeknek, és a gyógyulási folyamatban is segít – mondta a tűzoltó.

Mint Papp-Kunkli Nóra tűzoltó főhadnagytól megtudtuk, öt éve fogalmazódott meg Fegyverneki Máté fejében, hogy szeretné az egyik legszomorúbb helyen meglepni a gyermekeket Mikuláskor. A püspökladányi tűzoltó felvette a kapcsolatot a Gyermekonkológia főnővérével, így sikerült megszervezni a gyerekek számára, hogy házhoz jöjjön a Mikulás.

– Mátéhoz csatlakozott Csatári Gergő, a szintén alpintechnikával foglalkozó berettyóújfalui hivatásos tűzoltó. Debrecen mellett jártak többek közt Karcagon és Berettyóújfaluban is. Az évek alatt az ajándékcsomagok is kinőtték magukat: így a felajánlásoknak köszönhetően nem csak a gyerekeket tudják segíteni. Vittek már klímát, mosogatógépet, mikrót, kávéfőzőt, illetve olyan hasznos eszközöket, amelynek a gyermekosztályok személyzete, illetve a szülők is nagy hasznát tudják venni – mondta a katasztrófavédelem vármegyei szóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában